Издания / премиери

Премиера на книгата “Малка, мръсна и тъжна” на Бистра Величкова

Деян Енев и Чавдар Ценов представят сборника с разкази на младата авторка

Премиера на книгата “Малка, мръсна и тъжна” на Бистра Величкова


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на

сборника с разкази “Малка, мръсна и тъжна” (ИК "Рива") на Бистра Величкова

10 декември (сряда) от 19.00 ч.
Националния дворец на културата (НДК) в София

Сборникът разкази ще представят писателите Деян Енев и Чавдар Ценов.

Редактор на книгата е Деян Енев. Художник и оформление на корицата – Веселин
Праматаров.


. Премиерата е част от програмата на Софийския международен панаир на книгата – декември 2014 г.


◊ ДРУГИТЕ ЗА КНИГАТА

“Гласът на младата писателка Бистра Величкова е неочаквано суров и мъдър. Дебютният ѝ сборник с разкази, озаглавен „Малка, мръсна и тъжна”, изследва съдбата на разломената и разбягваща се навън и надолу българска галактика през годините на прехода. Тя възражда в книгата си по безспорен начин една от най-важните и високи възможности на литературата – да свидетелства за възторга и гибелта на надеждите, затваряйки, уплътнявайки, кондензирайки цели житейски съдби в капсулата на разказа тъй, че и след сто години ароматът на цветята или мирисът на кръв, смехът на човека или сълзите му да са живи, страшни, въздействащи.”
Деян Енев

„Малка, мръсна и тъжна“ е сборник с истории, събрани от човек, достатъчно млад, за да прибере тези моментни снимки в своя собствен албум, и същевременно все още не пропит от цинизма, който възниква като защитна реакция на интелектуалния ум в киселинна среда като нашата. Да, точно това липсва в разказите на Бистра – този така познат от книгите на цяла плеяда съвременни български автори цинизъм. Хареса ми да го няма! Хареса ми да чувствам емпатията й към героите, които рисува с думи. Хареса ми липсата на оценка за действителността, която описва – оценката я прави всеки за себе си. И ми хареса начинът, по който поставя Аз-а си крачка назад, за да изпъкне малкият човек с неговата драма или прозаичност”.
Георги Грънчаров, “Библиотеката”


◊ ЗА АВТОРА

Бистра Величкова е родена през 1986 г. в София. Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по Европейски науки в Университета в Туенте, Холандия и Вестфалския Вилхелмс Университет в Мюнстер, Германия. Нейни произведения са отличени с награди на литературните конкурси: за къс разказ „Рашко Сугарев” (2012 г.), за поезия – „Веселин Ханчев” (2012 г.) и „Димитър Бояджиев” (2013 г.). През 2012 г. е стипендиант на Фондация „Елизабет Костова" в Созополския семинар по творческо писане. Като журналист Бистра е публикувала материали във в. “Дневник”, в. ”Култура”, в. „Труд”, в. „Преса”, Е-vestnik, WebCafe и др. Нейни разкази и стихове са отпечатвани във в. „Литературен вестник", в. „Стършел”, в. „Труд”, сп. „Гранта”, сп. „ЛИК”, сп. „Vagabond", сп. „Море", сп. “Кръстопът”, LiterNet, и др. Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна” (ИК „Рива”) излиза през октомври 2014 г. Автор е и на блога за култура и литература - „Двойна измама”.


. Повече информация и последни новини за книгата можете да намерите на блога на авторката: “Двойна измама”, на Фейсбук страницата на книгата, на Фейсбук страницата на събитието за премиерата и на профила на книгата в Goodreads.
Автор: Организаторите
08.12.2014 г. 22:38
Посетено: 1170
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20507-premiera-na-knigata-malka-mrasna-i-tazhna-na-bistra-velichkova