Издания / премиери

Премиера на книгата „В България на Волга” от Иво Андровски

Пътепис за първата българска студентска експедиция в Поволжието

Премиера на книгата „В България на Волга” от Иво Андровски
Йонко Бонов, Зденка Тодорова - председател на Кръг "Слово", Иво Андровски


◊ СЪБИТИЕТО

Кръг „Слово”
при Народно читалище „Славянска беседа-1880” - София, организира
премиера на книгата „В България на Волга” от
Иво Андровски

Под формата на увлекателни пътеписни бележки с богат снимков материал е описана първата студентска експедиция от България в Поволжието с ръководител Иво Андровски.

Книгата ще представят Полина Муканова – редактор, и Йонко Бонов – литературен критик.

Премиерата ще се състои на 11 декември 2014 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в салона при Народно читалище „Славянска беседа-1880” в София, ул. „Г. С. Раковски” № 127, етаж I.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Иво Андровски е роден на 7 март 1963 г. в град София. През 1980 г. завършва ЕСПУ „П. Р. Славейков“ в град Трявна. От 1985 до 1991 г. следва специалност „География“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а през 1999 г. завършва второ висше образование, специалност „История“.

Има публикувани исторически статии и стихотворения в: сп. „Аура“, „Български литературно-исторически алманах“, сп. „Матадор“, сп. „Мост“ (Сърбия), сп. „The bulgar times“ (Унгария) в поетическия сборник „Дамите канят“. Публикува и в исторически сборник със статии от научно практическата конференция „Българите от Молдова и Украйна - език, литература, история, култура и образование“ (изд. в Украйна), във вестниците: „Новия пулс“, „Дума“, „Родово имение“, „Роден край“ (Украйна), на сайта на волжките българи www.bulgarlar.com, град Казан, в рубриката „Български поети“ и др.

През лятото на 2011 г. ръководи първата историко-археологическа експедиция на СУ „Св. Климент Охридски“ в Поволжието. Тя е осъществена по покана на правителството на Уляновска област, Комитета за културно наследство на Уляновска област и организацията „Българско възраждане“ от град Уляновск. Експедицията продължава от 9 юли до 9 август 2011 г. През това време заедно с преподаватели и студенти от ШУ „Епископ Константин Преславски“, с ръководител доц. Иво Топалилов, участва съвместно с археолози от УлГПУ, СГУ, ТГУ, в разкопки на две български крепости в региона – „Чертов городок“ до село Кременки на левия бряг на река Волга, и край село Нова Беденга, на десния бряг на реката. Едновременно с това извършва проучване на част от топонимите в региона, пътувания до градовете Болгар и Казан. В град Уляновск посещава археологически обекти в центъра на града и в района на автогарата, в които са разкрити български погребения, датиращи от края на 9. век. Участниците в експедицията събират значително количество историческа литература, която е донесена в България.


◊ ЗА КРЪГ "СЛОВО"

Кръг „Слово” е обществено-литературен и творчески клуб, създаден през 2011 г. към Народно читалище „Славянска беседа-1880” в София. Членове на клуба са български историци, писатели и родолюбци, обединени около идеята да популяризират българското слово, литература и културно-историческото наследство както в България, така и сред българските общности зад граница. Сред целите, които си е поставил този клуб е и обсъждането на известни дати, свързани с българската история, провеждане на лектории, свързани с известни личности от българската история и литература с цел изваждането от забрава на несправедливо премълчаваните радетели на българщината. Сред тях са и много доказали своето научно знание българи не само в България, но и в Западните покрайнини, Моравско, Банат, Македония, Албания, Косовска Гора и Жупа, Бесарабия, някогашна Волжка България (днешна Република Татарстан).

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
07.12.2014 г. 00:50
Посетено:
1784
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20493-premiera-na-knigata-v-balgariya-na-volga-ot-ivo-androvski