Издания / премиери

Премиера на книгата „Между театъра и киното” от Елица Матеева

Рецензии, интервюта и драматургични авторски текстове

Премиера на книгата „Между театъра и киното” от Елица Матеева


◊ ПОКАНА

Уважаеми колеги и приятели,

 Имаме удовoлствието да Ви поканим на премиерата на книгата „Между театъра и киното” от Елица Матеева.

Книгата е издадена от Black Flamingo Publishing с подкрепата на Фонд „Култура” - Община Варна.

Представянето ще се състои на 29 ноември от 17.00 ч. в Художествена галерия Contemporary space (ул. „Марко Балабанов” 23, Варна).

 
◊ ЗА КНИГАТА

„Между театъра и киното” представлява съвкупност от рецензии, интервюта и драматургични авторски текстове на театралния критик и режисьор Елица Матеева.
Рецензиите проследяват театралния живот в България от края на XX и началото на XXI век. В сборника са включени анализи на театрални спектакли, случили се от 2001 година до 2014 година, които са представлявали основа за дебат и дискурсивна театроведска практика. Рецензиите са свързани както със спектакли от сцената на столичния театрален живот, така и от сцената на театрите във Варна, Русе, Пловдив и др. Кинорецензиите са посветени на филмови артефакти, които са били номинирани и наградени от международни кинофестивали, както и заглавия, включени в програмите на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” и фестивала на българското кино „Златна роза”, които се провеждат във Варна.
Книгата предлага на читатели, театрали, практици и теоретици и два драматургични текста с автор Елица Матеева, номинирани в категория „Авторски прочит” от Друмевите театрални празници.

На корицата на книгата - фотография на скулптурната композиция на Галина Станева „Сбогуване”.


◊ ЗА АВТОРА
 
Елица Матеева е родена във Варна. Завършва НГХНИ „Константин Преславски” и Технически университет (спец.”Право”) в родния си град. Магистър – НАТФИЗ „Театрознание”, специализира „Режисура за драматичен театър” с худ. ръководител проф. Пламен Марков.

През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе) с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Спектакълът получава специалната награда на журито за млад актьор (Весела Казакова) на Друмеви театрални празници 2004. Елица Матеева e работила като режисьор с хореографа Красен Кръстев в проекта си „Stereo Love” - спектакълът е гостувал в Берлин и в Център „Гротовски” - Понтадера (Италия). Пиесите й „От твоето тъмно цвете” и „ФЕЙСБУК” са номинирани за драматургия на Друмевите авторски прочити. Спектакълът й от 2007 (ДТ Ловеч) „PLAY/BACK” по романа на Педро Алмодовар „Пати Дифуза - порнозвездата на 80-те” участва в няколко театрални фестивала, сред които и ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. В първия й моноспектакъл „Сега-ал(ь)бум” по текст на Евгений Гришковец се изявява  като актьор-режисьор и съавтор, с него участва на два фестивала, като през есента на 2011 година по покана на проф. Стефан Данаилов играе на ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. Соло пърформансът й „Chrono dance”(2012) по интервюта на хореографа Мила Искренова е осъществен с Добромир Мързов - а.к.а DJ Soulmate. През 2013 г. режисира театралния моноспектакъл „SOS, ЛЮБОВ!” по романа на Ф. Бегбеде „Любовта трае три години” със съдействието на програма „Варна - територия на творчеството” - Община Варна. В момента е автор и модератор на кинолектории, провеждани в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” - Варна.

Елица Матеева е член на Националното общество на независимите критици. Продължава да пише активно театрална и филмова критика за различни специализирани издания. Продължава да вярва, че има смисъл да се прави култура във Варна, въпреки ограничеността  на местния пейзаж.


Автор:
Сдружение за международен културен мениджмънт „Mорско синьо”
Публикация:
27.11.2014 г. 15:17
Етикети:
Посетено:
1192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20409-premiera-na-knigata-mezhdu-teatara-i-kinoto-ot-elitsa-mateeva