Издания / премиери

Премиера на книгата „Германии” от Владислав Христов

Съвременна българска поезия

Премиера на книгата „Германии” от Владислав Христов


◊ ПОКАНА

Издателство "Ерго" Ви кани
на
представяне на поетичната книга "Германии" от Владислав Христов

За книгата ще говорят Силвия Чолева и Илко Димитров, със специалното участие на актьора Милен Димитров

28 ноември (петък), 19:00 часа,
+ това, ул. "Марин Дринов" 30, София

Вход свободен


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

„Германии“ на Владислав Христов е забележително четиво. Този настръхнал монтаж от експресивни фрагменти разкрива един от най-тежките проблеми на днешното ни българско битие – емиграцията. В никои други подобни четива не ме е засягала така остро емигрантската тема, както в тази лапидарно изразена драма. Необикновената напрегнатост и наситеност на тази поезия, нейният размах и дълбочина поставят „Германии“ сред най-значителните творби на съвременната ни лирика.
Иван Теофилов

Стихосбирката „Германии“ прави според мен много повече от журналистиката или публицистиката по темата за емигрантството. Тя влиза директно и деликатно в разтерзаното сърце на съвременните млади българи, принудени да познаят себе си и света в екстремните и трудни условия на живота в чужбина. Тази книга показва, че съчетанието на актуална проблематика и висока поезия е не само възможно, но в случая отлично осъществено.
Силвия Чолева

Само след няколко прочетени стихотворения и започваш да виждаш света през очите на Владислав Христов. В този свят има повече светлина, затова забелязваш каквото иначе пропускаш, и си склонен да простиш в случаи, в които иначе си безпощаден. И докато изрича истини, без голяма надежда, но и без страх, че няма кой да го чуе, думите му не са обикновени. Те идват от дълбочини, от които само неподправеното поетическо чувство е способно да ги извади.
Палми Ранчев


◊ ЗА АВТОРА

Владислав Христов е роден през 1976 г. в гр. Шумен. Живее и работи като журналист и фотограф в София. Има многобройни публикации в периодичния литературен печат: "Granta", "Литературен вестник", "Съвременник", "Страница" и др. Издадени книги: "Снимки на деца" (кратки прози, 2010), "Енсо" (поезия, 2012, номинирана за наградата "Иван Николов"), "Фи" (поезия, 2013), "Германии" (поезия, 2014). Член e на международната организация "The Haiku Foundation". Носител е на първи награди от конкурсите: за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2007), Националния конкурс за хайку (2010) и Международния конкурс "Cherry blossom" (2011). Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация "Frogpond", Световния хайку клуб "World Haiku Review" и мн. др., част са от международни антологии и сборници. Текстовете му са превеждани на 13 езика. Организатор е на множество инициативи, свързани с популяризирането на хайку в България.


Автор: Организаторите
25.11.2014 г. 10:41
Посетено: 1209
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20387-premiera-na-knigata-germanii-ot-vladislav-hristov