Издания / премиери

"Северозападен романь" от Стоян Николов-Торлака

Първият български роман, написан изцяло на северозападен диалект

"Северозападен романь" от Стоян Николов-Торлака


◊ СЪБИТИЕТО

След представянето на романа във Велико Търново
предстои премиера на

"Северозападен романь" от Стоян Николов-Торлака

в София на 13 декември, НДК, Студио 5, начало 16.00 часа
в Бяла Слатина на 29 декември, читалище "Развитие", Бяла Слатина

а след това и на други места...


. Повече информация за представянията на романа можете да намерите на severozapad.org


◊ ЗА РОМАНА И АВТОРА

Безкомпромисен, безскрупулен и безмилостен – това са първите три думи, които ми идват наум за романа на Торлака. Ако попадне в ръцете на случаен, неподготвен и претенциозен читател, реакцията му ще е такава, че ми идва да вия от удоволствие, все едно го виждам скришом колко е шокиран, сащисан и ударен в земята. Тая литература е едно към едно. Така се говори ТАМ, в онова вълшебно и диво място. Езикът не може да бъде друг и не бива да се превежда на книжовна норма. Защото ще изгуби и солта, и пипера си. Ако търсите лековато четиво, не посягайте към книгата. Тя е разбиваща, разголена и откровена. Дотолкова, че е неуязвима и никой не би могъл да каже нищо срещу нея. Няма тук компромиси нито с езика, нито с духа на пропадналата ни епоха, няма скрупули, Торлака е безстрашен и смел да назове всичко такова, каквото си е, няма и милост – за никого и за нищо!

Иначе си е любовна история отвсякъде и само завиждам на тия, дето тепърва ще се запознават с трепетите на Любица, Чвора, Свилко и останалите деликатни и мили пустиняци...


Стоян Николов-Торлака е родом от Монтана, в момента живее във Велико Търново, но се чувства у дома си единствено в бащиното си старопланинско село Говежда, където е прекарал първите години от живота си.

По образование е историк. Баща е на трима сина. От 13 години работи като редактор и външен автор в различни електронни и печатни медии.

Романът започна миналата година малко на шега в блога си, но изненадващият дори и за самия него читателски интерес го насърчава да развие историята.
Автор:
Организаторите
Публикация:
24.11.2014 г. 22:40
Етикети:
СеверозападСеверозападен романь
Н. Фенерски
северозападен диалект
Торлака
Стоян Николов
Посетено:
2740
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20385-severozapaden-romany-ot-stoyan-nikolov-torlaka