Издания / премиери

Разни "Предмети" от Илиана Илиева в "Къща за птици"

Софийска премиера

Разни "Предмети" от Илиана Илиева в "Къща за птици"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Пергамент" ви кани

на 26.11.2014 г. (сряда) от 18.30 часа в "Къща за птици" (ул. "Проф. Асен Златаров" 22, София)

за представянето на новата стихосбирка на Илиана Илиева "Предмети".

 Бъдете добре дошли!


◊ ЗА КНИГАТА

"Предмети" се издава с помощта на Министерството на културата след успешна класация в конкурсната сесия "Помощ за книгата" - 2014 г. Авторът благодари на журито за помощта, на Йордан Ефтимов и Бойко Ламбовски за добрите препоръки, на Аксиния Михайлова - за редакторското рамо, на Владислав Христов и Иво Рафаилов - за красивото книжно тяло!


◊ ПЪРВИ ЧИТАТЕЛСКИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Христина Панджаридис:

В стиховете на Илиана Илиева откривам детство и порастване. От уж познатото поетесата намира необикновеното, непотърсеното, съкровеното за нея. Думите дълбаят, рисуват, заковават моментите в паметта ни. Човек може да се прави, че живее и никога да не заподозре, че на света има Поезия. Леко тайнствено, задушевно, игриво. И нещо малко, но красиво за размисъл. "С всяко приземяване на късмета улавяме навика" (от "Ключът").

Владо Любенов:

Това не са просто "Предмети". Това са тотеми, езически подскачащи предмети, а някои от тях – като икони – те смиряват и изпълват с познание и смисъл и кротка поетична красота, докато ги съзерцаваш в детския си спомен. Поредната необикновена книга на Илиана Илиева!

Владислав Христов:

Поетесата Илиана Илиева е вече утвърдено име в съвременната българска литература. Нейният специфичен изказ и откритост правят поетичния й глас ясно откроим сред гласовете от нейното поколение. Тя е носител е на множество литературни награди – както в страната, така и в чужбина.

“Предмети” е книга предизвикателство за читателя, изваждаща го от забързаното му ежедневие и караща го да се вгледа в детайлите на обкръжаващата среда. Едно от големите й достойнства е, че както всяка стойностна поезия и тя задава много въпроси. В случая въпросите са най-вече екзистенциални – доколко предметите носят чувствителност, замисляме ли се за истинската им функция извън тяхната употреба.

Д-р Йордан Ефтимов:

„Предмети“ се родее с книгите на такива автори като Васко Попа, Йоргос Сеферис и Гийом Аполинер. Може би добре образованият читател веднага ще види това, дори ще потърси да препрочете „Щерна“ или „Калиграми“.

Един от големите проблеми пред всеки писател винаги е бил сблъсъкът на общочовешкото и националното. Но както ни го доказват „Предмети“, този проблем може да бъде виртуозно решен, когато общочовешкото и националното се окажат взаимно поберими, когато в една свръхбългарска ситуация авторът е съумял да разкаже история, чиито параметри са най-малкото общоевропейски, ако не претендираме и за общочовешки.


◊ ЗА АВТОРА

Илиана Илиева е автор на стихосбирките “Жабешки скок”, “Ти, който хакна планетата”, “Пента и Пижо. Малки и още по-малки песни”, “Говорещите руни на реката“. Награждавана е в национални конкурси за поезия, сред които: „Мара Белчева”, "Жената – любима и майка", “В полите на Витоша” „Дървото на живота” и др. Има публикации в редица български и чуждестранни издания за литература и култура. Член на Българския хайку съюз (БХС) и ”Хайку клуб – София”. Редактор в Електронно списание "LiterNet" и зам.-гл. редактор на списание „Хайку свят”.


◊ СТИХОТВОРЕНИЕ В АВАНС

Въведение в Предметознанието

Предметчета –
патеричета на танцьорка
със скъсан менискус.
В едно се опреш, от друго се оттласнеш,
боиш се темпото да не напредне преди теб,
че как ще го догониш в музиката
с търкулнато калерче,
с оголено вретено или пък с чехълче,
преселило в небитието
последния изпролетил молец.

Предметче тук – предметче там.
Съзвездия, рояци, самотаци...
Умилквам им се, за да ми послужат,
а дълго недокосваните вдигат
такава артистична, прашна врява,
че в пух и прах е моята възхита
да им се радвам,
само да ги гледам.

Говоря им,
на всички им говоря,
но само някои от тях ми отговарят
и по това приличат на човеци,
на темерути или на бъбривци,
на философи или на глупци,
на победили в жмичката хлапета:
в зависимост от моите въпроси
и чувството ми, че ме притежават.


 

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.11.2014 г. 08:13