Издания / премиери

„Навлизане в миража“ от Георги Николов

Премиера в София

„Навлизане в миража“ от Георги Николов


◊ СЪБИТИЕТО

На 24 ноември (понеделник) от 18,00 часа в ресторант „Рубаят“ в
НДК – София, ще се състои премиерата на втората за тази година поетична книга на Георги Николов „Навлизане в миража“.

Книгата ще бъде представена от Гриша Трифонов и Виолета Христова.

Стихове ще прочете авторът.


◊ ЗА КНИГАТА

„Навлизане в миража“ е томче любовна лирика с характерните за поезията на Георги Николов тънка ирония и приглушена тъга. „Не съм Пигмалион в любовта, по-скоро съм един Франкенщайн, опитващ се да създаде своята Мери Шели“, казва авторът за книгата си. Лирическият му герой се стреми да материализира миража на любовта във всичките ѝ измерения – от нагнетеното с чувство непонечване към потъването в любовния акт, през уталожената от времето страст до неизбежността на раздялата като оттегляне в себе си с горчива рефлексия за загубата. Това са оцветени меланхолично стихове, но и изпълнени с копнеж по любовта като сътворение, в което не съществува край на света.


◊ ЗА АВТОРА

Георги Николов е роден на 05.03.1955 г. в гр. Харманли. Следвал е психология във Варшавския университет, завършил е СУ „Св. Кл. Охридски“.

Автор е на стихосбирките „Центурион на прага“ (изд. „Христо Ботев“, 1994), „Дактилоскопия на въздушните целувки“ (изд. „Захарий Стоянов“, 1998), „Настройване на гледката“ (изд. „Макрос“, 2005), „Двойното дъно на небето“ (ИК „Жанет 45“, 2014), на сборника с очерци „Срещи от първия вид“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2002) и на романа „Киноманът” („ЛитерНет“, 2009;  изд. „Български писател“, 2010), удостоен с наградата на Съюза на българските писатели за роман – 2011).

Носител на Голямата награда за поезия „Южна пролет“ (1995) и на Втора награда от Националния конкурс за превод на поезия от полски през 1987 г. Втора награда печели и от Националния поетичен конкурс „Добромир Тонев“ през 2012 г. В съавторство с Божидар Грозев и Валери Начев е номиниран за наградата „Черноризец Храбър“ през 2006 г. за материала „Другата смърт на Генчо Стоев“. Член е на СБП и на Литературния кръг „Смисъл“.

 

Автор:
Издателство "Потайниче"
Публикация:
20.11.2014 г. 15:10
Посетено:
1266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20348-navlizane-v-mirazha-ot-georgi-nikolov