Издания / премиери

Премиера на „Роман за Майка Тереза“ от Младен Сърбиновски

Разказ за това как обикновеният човек може да открие своя път и да стане вдъхновение и пример за милиони хора по света

Премиера на „Роман за Майка Тереза“ от Младен Сърбиновски


◊ ПОКАНА

ИК „Изток-Запад“ има удоволствието да ви покани на

представянето на книгата „Роман за Майка Тереза“ на македонския писател Младен Сърбиновски

На 20 ноември (четвъртък) от 17:00 часа в заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Заповядайте!„Роман за Майка Тереза“ (ИК „Изток-Запад“) от Младен Сърбиновски е притча за себеоткриването, за житейската мисия, за любовта към другия и основното значение на думата религия: свързвам.

Агнес Гонджа Бояджиу е католическа монахиня в Индия, родена през 1910 г. в Скопие. По целия свят тя е позната като Майка Тереза – основател на ордена Мисионери на милосърдието (1950), известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. Майка Тереза създава и поддържа много хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в цяла Индия. Носител е на множество награди и отличия. През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир. Умира през 1997 г. в Калкута, Индия.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

„Роман за Майка Тереза“ на македонския писател Младен Сърбиновски разказва историята на малкото момиче от Скопие, което открива своето призвание и чийто път е вярата и любовта към другия. Въпреки славата, наградите и популярността тази крехка жена „се съхрани – пише Сърбиновски, допълвайки – кaтo в началото: скрoмнa, все същатa християнкa… Всички ние, вече милиaрди, дори и в мoмeнти нa нaй-гoлямa слaвa и сила някъдe дълбoкo в себе си сe чувстваме прекършeни, измeстeни и ни трябвa нeчия утeхa, подкрепа и рaзбирaнe. Такава любов и разбиране проявяваше сaмo Мaйкa Тeрeзa.“

„Роман за Майка Тереза“ е разказ за това как обикновеният човек може да открие своя път и да стане вдъхновение и пример за милиони хора по света. Това е роман за безрезервната любов, за вярата, за доброто…

Младен Сърбиновски е сред най-талантливите македонски писатели. Публицист, белетрист и драматург, той е роден през 1958 г. в гостиварското село Вруток, недалеч от изворите на река Вардар. Завършва социология в Скопие. Работи като журналист в Македонското радио и телевизия. По времето на премиера Любчо Георгиевски е назначен за директор на Народната и университетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Сърбиновски е автор на много книги, най-известни сред които „Година от 13 месеца“, „Крали Марко“, „Хитър Петър“, „Пазач на дъгите“, „Вечният календар на порастването“, „Македонският Фауст“, „Зидари на нощта“, „Мариовците“. Сърбиновски често е сравняван с големи балкански имена в литературата като Димитър Талев, Иво Андрич и Орхан Памук. Авторът е познат у нас и като един от водещите на предаването „Облаче ле бяло“ по телевизия Скат.


Автор: ИК „Изток-Запад“
19.11.2014 г. 13:27
Посетено: 984
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20324-premiera-na-roman-za-mayka-tereza-ot-mladen-sarbinovski