Издания / премиери

Проф. Иван Бързаков представя новото преработено и допълнено издание на „Яростно в скръбта”

Поетът-психолог от Сан Франциско ще представи стихосбирката си на 19 ноември от 18 часа в книжарница „Сиела“ – Фестивален комплекс, Варна

Проф. Иван Бързаков представя новото преработено и допълнено издание на „Яростно в скръбта”


◊ СЪБИТИЕТО

Проф. Иван Бързаков
– поетът-психолог от Сан Франциско представя новото преработено и допълнено издание на „Яростно в скръбта”

Премиерата ще се състои на 19 ноември от 18 часа в книжарница „Сиела“ – Фестивален комплекс, Варна


Проф. Бързаков е единственият засега българин, който за по-малко от 5 години от излизането на първата си книга е вече два пъти номиниран за Нобеловата награда за литература.


Емигрира в чужбина още по време на Желязната завеса. В Христова възраст той успява да избяга по море, преплувайки 11 км в наситената с акули Адриатика, за да достигне Триест, Италия и да вкуси от така забранената тогава свобода. Установява се в САЩ, където бързо става изключително популярен със своята мисловно-ускорителна система –
OptimaLearning, с уникалния метод за бързо и дълбочинно проникване в изобразителното изкуство и за развитие на креативността и мисловните връзки – AOLIA (Accelerative OptimaLearning In Art) и международния образователен институт „Бързак”.

Автор е на три поетични книги: „Яростно в скръбта”, която пресъздава комунистическата, както и „демократична“ България; „В съня над пропастта” и „Лумнали огньове”. Последните две книги са посветени изцяло на България след промените и загубата на духовността днес.


◊ ЗА КНИГАТА

“Яростно в скръбта” съдържа 63 стихотворения. От тях 59 са на български и четири са сътворени оригинално на други езици: английски, френски, полски и руски. Стиховете са обединени в три цикъла: “Бездънната пропаст на робството”, „Завинаги в изгнание” и „Бездната днес”. Освен тематично и звуково, циклите са свързани най-вече в общото внушение, че дълбокото изгнание продължава и днес. Последните страници излъчват посланията на автора към творците, а и към всички нас.

Това е уникална поетична книга не само като съдържание. Тя е не просто стихосбирка – стиховете ù и циклите ù са в дълбоко и тематично, и композиционно единство един към друг. Единствена по рода си в нашата съвременна поезия, тя е яростна и скръбна едновременно. Това е книга за мъката на събратята на поета в родината и по света – мъката преди и мъката сега.

„Определям „Яростно в скръбта“ без всякакво колебание като литературен феномен, защото до нея, а и след това, никой с такава обобщеност и с такава разтърсваща поетична сила не изобличи комунистическия терор, тегнещ почти половин столетие над родината ни. Никой друг като Бързаков не посвети с такова всеотдайно съпричастие и страст реквием на жертвите, на угнетените, забравените, отчаяните, не превърна като него всичко това в лично страдание, избиващо в яростен гняв.“ (Атанас Свиленов)

Поетичните книги на Иван Бързаков дават изказ на нравствения катарзис, като духовно пречистване чрез изкуството, сътворено „с безкрайна обич към човека”. Всъщност големият творец цял живот пише една и съща книга, която е разтърсващ отчет за мъките и надеждите му – те стават толкова по-значими, когато са в унисон с мъките и надеждите на близки и далечни, на хилядите читатели.


Автор:
Корнелия Георгиева
Публикация:
16.11.2014 г. 13:57
Посетено:
1605
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20299-prof-ivan-barzakov-predstavya-novoto-preraboteno-i-dopalneno-izdanie-na-yarostno-v-skrabta