Издания / премиери

"Ентусиаст" представя новия роман на Милена Фучеджиева "Сексът и комунизмът"

Когато любовта е свобода...

"Ентусиаст" представя новия роман на Милена Фучеджиева "Сексът и комунизмът"


◊ СЪБИТИЕТО

"Ентусиаст" представя новия роман на Милена Фучеджиева "Сексът и комунизмът"

В началото на месец ноември „Ентусиаст“ публикува новия роман на Милена Фучеджиева „Сексът и комунизмът“. Това е книга, която няма да остави никого равнодушен. На моменти циничен, дори скандален, болезнено реалистичен, провокативен, увлекателен и много емоционален, романът категорично ще се нареди сред най-забележителните заглавия за тази година.


• Премиерата на книгата ще се състои на емблематичната дата 10 ноември от 19,00 ч. в пространството за събития, срещи и изложби „+това“ на ул. „Марин Дринов“ №30. По време на събитието ще бъде представена дигитална изложба с кадри от фотосесията, направена специално за корицата на изданието.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

„Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма. „Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота ѝ в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода. 


Романът проследява живота на три забележителни жени – Анастасия, Маруся и Лола. И трите принадлежат на различни поколения, но като че ли са затворени в една и съща клетка. Съвършено различни една от друга, но и едновременно много еднакви – животът е изискал от тях повече сила и смелост, отколкото може да прояви нежната половина на човечеството. Сексуално насилие, отчуждаване, болезнено приключване на приятелства, шпионаж в името на кариерата и семейството, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота им.

Милена Фучеджиева пише роман, който „връща лентата“ като на кино, за да даде няколко важни урока по история и житейски опит на зрителите. Като в сериал с всеки следващ епизод героите добиват все по-голяма пълнота на образите си, а разказът става многопластов. Тъжната истина за реалистите ще бъде, че днес, години по-късно, почти нищо в България не се е променило, само героите са други – малко по „ъпдейтнати“ от съвременността. В разрез със строгата соцатмосфера от страниците на романа зазвучават силно най-популярните парчета на „Deep Purple“, „Uriah Heep“, „Led Zeppelin“, „Pink Floyd“. Къси поли, джинси „Levi’s“, ароматни дезодоранти, скатани бутилки „Балантайнс“ и някои други рядко срещани стоки от Корекома, скрита книга на Солженицин в шкафа, са сред първите признаци на предстоящия морален и духовен преход, чрез който героите отчаяно търсят своето спасение.


◊ ЗА МИЛЕНА ФУЧЕДЖИЕВА

Милена Фучеджиева е писател, сценарист, драматург и публицист. Родена е в София, но е живяла много години в Париж и САЩ. Учи две години актьорско майсторство, а след това завършва кинорежисура в НАТФИЗ.

Автор е на сборник с есета „Белият негър“, сборник с разкази „НеХана“, концептуалния сборник със стихове и фотография „Нощен проект“, фентъзи романа „Кефер. Цветовете на малката Ида“, блогът й на хартия „Аз, бLогинята“, както и на множество статии за авторитетни български периодични издания. Блогът й http://www.milenafuchedjieva.blogspot.com, е един от най-четените в България.

Започва да пише драматургия и проза първо на английски. Продуцира и поставя две от пиесите си в Лос Анджелис – „Project A“ в „Electric Lodge“ и моноспектакъла „Lovebox“ в „Crossroads Theatre“.

Режисьор е на два късометражни документални филма – „Местни новини“ (1989) и „Без жал“ (1990). „Дзен порно“ е поставена на сцената на Сатиричния театър, а „Криза в Рая“ в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 2012 г. Мила Искренова поставя с балет „Арабеск“ „Дневниците на Дракула“ – танцов спектакъл с текстове на Милена Фучеджиева. Пиесите й са издадени в представителни сборници за нова българска драматургия.

След завръщането си в България през 2010 година Фучеджиева става главен сценарист и един от създателите на хитовия сериал на bTV „Седем часа разлика“.

Хобитата ѝ са фотографията и астрологията. В момента работи и твори в София.


Автор:
Изд. "Ентусиаст"
Публикация:
09.11.2014 г. 12:51
Посетено:
2130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20239-entusiast-predstavya-noviya-roman-na-milena-fuchedzhieva-seksat-i-komunizmat