Издания / премиери

Да последваш тюлена монах - пътеписи от Средиземноморието. Росица Йосифова

Премиера в Нов български университет - София

Да последваш тюлена монах - пътеписи от Средиземноморието. Росица Йосифова


◊ ПОКАНА

Нов български университет - Департамент "Средиземноморски и Източни изследвания" и Департамент "Музика" ви канят
на 06.11.2014 г., от 14:40 часа в Корпус 1 - зала 212
за

представянето на книгата "
Да последваш тюлена монах. Пътеписи от Средиземноморието" от Росица Йосифова.

Водещ: проф. д-р Георг Краев.

Модератор: гл. ас. д-р Неделя Китаева.

Заповядайте!

◊ ЗА АВТОРА

Росица Асенова Йосифова (по баща Якимова) е родена в Благоевград, завършила е ПГ „Кирил и Методий” в паралелка с изучаване на френски език, след това и Държавния библиотекарски институт през 1986 г. и СУ „Климент Охридски” през 1992 г. Работи като логопед вече 22 години. Доктор е по социална психология и преподава в НБУ, София. Наред с десетките научни статии, монографиите и другите професионални книги, Росица Йосифова пише поезия и проза. Първата й поетична творба е публикувана в „Литературен фронт” през 1981 г. Стихове публикува във вестниците „Пиринско дело”, „Народна младеж”, „Пулс”, „Български писател”, „Литературен форум”, „Новият пулс”, „Литературен вестник”, както и в списанията „Пламък”, „Читалище” и др. Нейни творби са включени в редица алманаси и антологии, между които Алманах „Струма”; алманах Ирин-Пирин; Розата: европейско хайку; Птицата: българска хайку поезия и много други.

Росица Йосифова публикува поезия и в чуждестранни издания на английски, френски, немски, италиански, гръцки, македонски, японски и др. езици.

Йосифова печели няколко последователни световни конкурса за илюстровано хайку (хайга) заедно с художника Атанас Василев в Япония.

Авторката превежда на български език поезия от френски език (за антологията „Сенки и светлини”), а също и книгата на македонския автор Димитър Аргакиев „Ден в Драинци”, изд. „Аквариум Средизумноморие”.

„Да последваш тюлена монах” е първата й художествена книга в проза.


◊ РОСИЦА ЗА ПЪТЕШЕСТВИЕТО

"С русалките и с тюлените преминах през онези земи, част от които е и родната ни културна традиция – земите, които малко или повече, са подвластни на Богинята майка – Близкият Изток, Кавказ, Анадолът, Крит, Балканите. Пътуванията в Източното Средиземноморие представляваха за мен своеобразно увеличително огледало, в което можех по-добре да разбера света, в който ми е отредено да живея."


◊ МОИТЕ ПЪРВИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ КНИГАТА

Пътеписите обикновено са привилегия на мъжете. Но в този случай привилегията е основно за читателя, защото българската сладкодумка Росица Йосифова разказва за пътя си по следите на една приказна, дори митологична животинка – тюлена монах. Не си мислете обаче, че книгата ще ви заведе в някой епизод от „Планетата на животните”. Тя е много повече от зоология, география, история, теология, антропология и каучсърфинг, взети заедно.

Само една жена от коляното на Шехерезада или Агата Кристи може да засити и напои всичките ви сетива с тръпки от действителността и с толкова дълбоки цивилизационни асоциации, че и най-изпечените енциклопедисти биха й завидели.

Срещнете се с тази книга! Аз вече не се разделям с нея.


Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
04.11.2014 г. 14:44
Етикети:
НБУпремиера на книга
Росица Йосифова
Да последваш тюлена монах - пътеписи от Средиземноморието
Посетено:
1651
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20195-da-posledvash-tyulena-monah-patepisi-ot-sredizemnomorieto-rositsa-yosifova