Издания / премиери

Ислямизирани Балкани: динамика на разказите

Представяне на книгата на проф. Евгения Иванова

Ислямизирани Балкани: динамика на разказите


◊ СЪБИТИЕТО

На 05 ноември 2014 г. от 19:00 часа в Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. "Любен Каравелов" №15 ще бъде представена книгата "Ислямизирани Балкани: динамика на разказите" на проф. Евгения Иванова, д.н. от департамент “Политически науки” на Нов български университет.

 
Разказите - обект на тази книга - са изобретени в различни географски ширини, в различни исторически моменти, от различни общества и различни политически конюнктури. Разказват за един и същи процес - приемането на исляма на Балканите, мислено някъде и някога като освобождение и национално осъзнаване, другаде и друг път - като катастрофа. Разказват историците - академични и самодейни, разказват легендите и песните, разказват романите и филмите. Разказва Официалната Единствена История, разказват множеството откъслечни истории, произвеждани от по-големи или по-малки групи, от повече или по-малко хора. Разказите си приличат и не си приличат. Някога съвпадат. Друг път се отблъскват. Или се разминават. Ислямизацията се мисли като история, но и като съвремие. Нечии съвремия, всъщност, моделират Историята и историите, за да опаковат в техните отломъци собствената си несигурност. Или недостатъчност?


◊ ЗА АВТОРА

Евгения Иванова е доктор на науките за културата и професор в Нов български университет. Академичните й интереси са в областите: нации и националнообразуващи процеси, национална памет, малцинства, етническа политика, Балкани.

Издала е монографиите „Отхвърлените “приобщени” или процеса, наречен “възродителен”. 1912-1989”, „Балканите: съжителство на вековете. Изследване върху (не)състояването на балканската модерност”, „Изобретяване на памет и забрава. „Падналото царство” и „последния владетел” в националната памет на сърби и българи”. Резултатите от последния й изследователски проект - „Нагласи на мюсюлманите в България - 2011” - са използвани в тази книга.



Автор:
НБУ
Публикация:
04.11.2014 г. 13:33
Етикети:
представяне на книгакнига
проф. Евгения Иванова
Ислямизирани Балкани: динамика на разказите
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20192-islyamizirani-balkani-dinamika-na-razkazite