Издания / премиери

Нове – градът на римските легиони и забравената столица на готите на Теодорих Велики

54 години полско-българско сътрудничество в областта на археологията

Нове – градът на римските легиони и забравената столица на готите на Теодорих Велики


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на българското издание на книгата
„Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град”


Кога: 22 октомври 2014 (сряда), 18.00 ч.
Къде: Полски институт в София (ул. "Веслец" 12)
Организатор: Полският институт в София

Публикацията излиза в резултат на сътрудничество с Археологическия институт на Варшавския университет и Полския институт в София.

• Представяне на българското издание на книгата „Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град”.
Автори – Тадеуш Сарновски, Анджей Б. Бернацки, Maртин Лемке, Aгнешка Томас, Павлина Владкова.

• Мултимедийна презентация „54 години българо-полски проучвания в римския военен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов".

За книгата и мултимедийната презентация ще говори доц. д-р Евгения Генчева, археолог, научен работник в секцията за антична археология в Националния археологически институт с музей – БАН, oт 1994 г. ръководител на българо-полската Археологическа експедиция в Нове.

„Провежданите от над 50 години полско-български археологически разкопки в Нове, римски легионерски лагер и ранновизантийски град край Дунав, днес край Свищов, България, дочакаха българското издание на пътеводителя. Той е плод на дългогодишното сътрудничество на археолози от София, Велико Търново, Варшава и Познан.

„Няма друго място в Европа, което би било по-подходящо за разбиране на промените, настъпващи във физиономията на древно поселище, разположено в пресечната точка на цели четири културни компонента в продължение на шест столетия от н.е. Един до друг тук виждаме гръцкия Изток, латинския Запад, варварски култури от централна и източна Европа и евразийските степи.“ (Taдеуш Сарновски)

Доц. д-р Евгения Генчева – археолог, научен сътрудник в Секция по антична археология в Националния археологически институт с музей при БАН. От 1986 г. е постоянен член на българо-полската археологическа експедиция в Нове край Свищов, а от 1994 е неин ръководител. Завършва археология в Ягелонския университет в Краков (1979) със специализация провинциално-римска археология. През 1994 г. защитава докторска дисертация на тема „Облеклото в Мизия и Тракия от Август до Диоклециан“. Автор на монографите „Първият военен лагер в Нове, провинция Мизия (Северна България)“ (2002), Римски фибули от България от края на I в. пр.н.е. до края на VI в. на н.е.“ (2004) и на над 20 научни публикации, голяма част от които  посветени на археологическите разкопки в Нове публикации в издания на полски, чешки, английски, италиански, немски и български.




Автор:
Полски институт
Публикация:
17.10.2014 г. 19:19
Етикети:
археологияпредставяне на книгаСофияПолски институт
Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град
Евгения Генчева
Посетено:
2346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/20047-nove-gradat-na-rimskite-legioni-i-zabravenata-stolitsa-na-gotite-na-teodorih-veliki