Издания / премиери

Премиера на книгата "Владетелите" от Калин Терзийски

Участват произволни музиканти и образи, четат актьори, мотаят се ангели

Премиера на книгата "Владетелите" от Калин Терзийски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела"
и Калин Терзийски

ви канят на
премиера на книгата
"Владетелите" от Калин Терзийски


Свободни асоциации
Под редакцията на Ивайло (Noisy) Цветков


02.10.2014 г. от 18.30 ч.
София, книжарница "Гринуич", бул. "Витоша" 37


Участват произволни музиканти и образи, четат актьори, мотаят се ангели.


◊ ДУМИ ОТ РЕДАКТОРА

Когато Калин Терзийски ме покани за редактор на книгата, която държите, аз си признавам, че се поколебах – не за друго, а защото нямам кой знае колко високо мнение за съвременната българска литература, и почти не я следя. Но с Калин ни свързва над 15-годишно on-off приятелство, затова посветих известно време на досегашното му творчество – и, за моя приятна изненада, харесах романа „Алкохол” и особено сборника разкази „Има ли кой да ви обича”.

Разбира се, имам купища критически забележки (иначе няма да съм аз), но това не е важно. Важното е, че с „Владетелите” Калин не само се е преборил с ужасното и мъчителното в изказа, но вече се „легитимира” като мъдър, зрял, проникновен писател. И тази книга за мен е не само удовлетворение от непосредственото, но и сякаш оргия на читателското въображение. И на безбройните мои пароксизми, когато съм бил „нероден”.

Тази книга е за всички, за които да бъдеш българин е потискащо; но и за онези, които проумяват, че да бъдеш българин няма никакво основание с изключение на самото него. Твърде дълго вече „българин” означава обект – на Великите сили, на лошо управление, на страха от отхвърляне, на лошите практики.

Е, „Владетелите” на Калин те канят да бъдеш субект.

Приятно четене.


*

Тази книга е смел, иновативен и напълно самостоен опит да се преразкаже българската съдба през красивия скепсис на литературата - от Аспарух до края на Второто царство.

Калин Терзийски посвещава по един разказ за всеки наш владетел, преплитайки историческото си познание със своя метапоглед и с бясното си въображение. Крайният резултат е ироничен поглед върху изначалното „българско”, съчетан с изстрадания хуманизъм на искреното родолюбие.

Тук и само тук ще разберете защо Телериг се колебае, защо Борис I Покръстител се бори да не падне до „Тартара” на своите еротични помисли и защо Михаил ІІ Асен ненавижда света на възрастните.

„Владетелите” е едно невероятно пътуване назад към корените, в което нашето „дълбоко родно” – и често травматично - е погледнато през очите на постмодернизма.


Мислех, че знам всичко за родната история и че отдавна съм прочел всичко важно на български – но „Владетелите” на Терзийски пробуди в мен рудиментарната „българщина”.

Ивайло [Noisy] Цветков

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.10.2014 г. 17:31
Етикети:
Посетено:
2011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19933-premiera-na-knigata-vladetelite-ot-kalin-terziyski