Издания / премиери

Събраха 14 000 артефакта от Tракийските традиции в книга

40 години по-късно записките на проф. Детев излизат на бял свят в осмия том от поредицата „Тракийската Атлантида“

Събраха 14 000 артефакта от Tракийските традиции в книга


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА

В далечната 1948 година откривателят на прародината на Европейците – археологът праисторик проф. Петър Детев, се натъква на уникално откритие, което потвърждава теорията, че древна Тракия е била люлка на първата цивилизация. В китното село Омарчево той попада на малко известни находки от „Дончова могила“, сред които е „най-старото колело в света“. Че това е така, потвърждава и анализът на проф. Стюарт Пигот от университета на Единбург, Англия, който установява, че възрастта на колелото е с близо 1000 години по-стара от другото „най-старо“, от Месопотамия.

40 години, след като проф. Детев описва в чернови откритията си, тайните на Тракийската Атлантида ще видят бял свят, издадени в книга. Тя е дело на неговия син, Йордан Детев, който дълги години събира записките и минавайки през редица перипетии, успява да ги издаде сега.

Преди да се обърне към етнографията и антропологията Петър Детев е събрал десетки хиляди артефакти от стара Тракия, от края на седмото хилядолетие до Христа. Археологът проучва над 350 селищни могили в басейна на река Марица.

„Тракийските традиции в село Омарчево“, том VIII от поредицата „Тракийската Атлантида“, ще бъде представена този четвъртък, 25 септември, от 18:00 часа, в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Не кой да е, а лично директорът на музея доц. д-р Ангел Янков ще разкаже за нея, заедно с редактора-издател. Премиерата е част от програмата на Празниците на Стария град 2014.

Й. Детев продължава по стъпките на  прочутия си баща и е един от най-именитите наши изследователи. Автор на десетки заглавия, посветени на най-старите издания и прояви на местните традиции. Номиниран за наградата „Пазител на традициите“ 2014 от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 за огромния си принос към българската култура и традиции, той създава научна и художествена литература, филми, музика, мултимедийни презентации, теоретични разработки и оригинални софтуерни системи. Ръководи Българското общество за мултимедийно изкуство и е основател на Международната фондация за българско наследство "Проф. П. Детев" за обществено-полезна и благотворителна дейност. Директор е на Националния форум "Български дни на наследството" и ежегодните международни филмови фестивали за културно наследство "Изкуство, Археология, Култура (Традиция)" в София (създаден през 2008 г.) и за музикални филми и нови аудио-визуални творби "Николай Гяуров" във Велинград.

„Тази книга сякаш не искаше да напусне семейството ни. Явно се е чувствала ненаписана цели 40 години, през които баща ми като съща мравка мъкнеше и трупаше в хралупата й данни от Паметта на Омарчево и Тракийските ни корени. Докато накрая ни напусна, оставяйки цяла стая... чернови. Всичките неиздадени. Започнах със събирането й в 400 страници текст написан на пишеща машина, след много перипетии и кандърдисвания реших сам да довърша тази монография и да я даря на хората. Вярвам, че тази книга трябва да живее в името на тракийските традиции. Дано сме спасили ценното в това пространно проучване и сме дали на модерната българска наука и обществена култура един класически, опазил се от старите „системни грешки“ на системата, в която е бил заченат този научен труд за българското село в сърцето на Тракия.

Артефактите от „Дончова могила“ първи подсказаха на П. Детев достойнствата на първата Европейска цивилизация, а сегашното му антроположко и етнографско проучване ще ни срещне с Потомците, за да ни дадат още идеи как се наследява, проучва и доказва, тачи и милее за Род и Родина“, споделя редакторът-издател Йордан Детев.

Корицата изпълни майстор Таня Иванова, която е прочута с ръчно рисуваните си шалове и творчество в духа на тракийските традиции. За нея тя се снима пред омарчевската „Дядо Василюва чешма”, а фотографията е дело на Диана Петкова.

Очакваме ви на 25 септември, четвъртък, от 18:00 часа, в Регионалния етнографски музей в Пловдив!



Автор:
Екип А.Р.И.З.-7
Публикация:
25.09.2014 г. 12:02
Етикети:
Йордан Детевкнига
Петър Детев
поредица Тракийската Атлантида
Тракийските традиции в село Омарчево
Посетено:
3189
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19883-sabraha-14-000-artefakta-ot-trakiyskite-traditsii-v-kniga