Издания / премиери

Представяне на книгата "Арменците от някогашния Базарджик" от Едвард Жамгочян

По случай 100-годишнината от арменския геноцид

Представяне на книгата "Арменците от някогашния Базарджик" от Едвард Жамгочян


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 септември (петък) от 17.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич ще бъде представена книгата на Едвард Жамгочян „Арменците от някогашния Базарджик” (изд. „Арарат”, Букурещ, 2014). Събитието е посветено на 100-годишнината от арменския геноцид.

Идеята за издаването на тази книга на български език възникна през есента на 2012 г. Следваха разговори за авторски права, спонсори и преводач. Най-важният момент бе установяването на контакт с издателство „Арарат” – Букурещ (издатели на румънския вариант (2011 г.) и носители на правата). Инициирахме разговори с Едвард Жамгочян – автор на книгата. След тяхното съгласие се даде ход на превода на изследването от добричкия преподавател Константин Караиванов. През месец ноември 2013 г. посетихме издателството в Букурещ, където бе предаден преводът и бе проведена среща с ръководството и техническите лица. Следваха многобройни корекции и избор на снимки от днешния ден на арменската общност в Добрич. И така стигнахме до месец юли 2014 г., когато получихме два екземпляра от книгата за последни корекции. Пълният тираж бе отпечатан през месец август 2014 г.

Авторът Едвард Жамгочян е известен сред румънската общественост със своите творби на арменска тематика. За съжаление, знаем твърде малко за този сънародник, който очевидно не желае да се шуми около неговото име. Роден е в Букурещ, а от 70-те години на миналия век живее в Ню Йорк. Продължава да пише и в днешно време – предимно статии за арменската преса в диаспората.

Не по-малко интересна е и личността на „съавтора” на книгата – добричлията Дикран Тавитян. Именно поради неговите настоявания, в резултат на неговото непрекъснато търсене на информация за миналото и настоящето на Добрич става възможно издаването на тази монография, посветена на арменската колония в Базарджик/Добрич. Роден през 1912 г., той завършва местното арменско училище, а след това учи в румънска гимназия. Още 15-годишен се насочва към бижутерския занаят, който практикува цял живот. След 1940 год. пребивава в Меджидия и Констанца, а през 1970 год. емигрира в САЩ. В младежките си години е активен участник в спортните мероприятия и театралния състав на арменската общност. В САЩ неговата страст към арменската история и култура го подтиква към създаването на богата библиотека и тематична видеотека.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата започва със справка за българо-арменските исторически връзки през вековете и кратка история на Добрич. Следва разделът, разкриващ възникването и развитието на арменската колония в града, както и кратки бележки за някои съседни такива.

Основната глава на изследването е посветена на арменската църква „Свети Ованес Евангелист” в град Добрич. И това не е случайно – във всички диаспорни общности църквата представлява най-важната институция, ядрото, центърът, около който се разгръща дейността на общността. Трябва да се отбележи, че през настоящата година нашата църква отбелязва своята 180-годишнина.

На другата важна институция в живота на арменеца е посветена следващата глава от книгата, а именно местното арменско училище ”Вартан Мамигонян”. Заслужава да се отбележи, че първите известни сведения за него са от учебната 1846-1847 год.

Следващите глави са посветени на арменските национални партии и организации, социалните, културни и спортни организации, както и на арменците от Балчик.

Книгата е изпълнена със събития и факти, богато илюстрирана с много карти и снимки, някои от които с над 100-годишна давност. Трябва да се отбележи също така, че авторът е използвал много материали и от румънските архиви.

Прочитайки тази монография, ще открием образите на множество достойни членове на общността, които са допринесли за развитието и процъфтяването на нашия добруджански край, като се започне от хората на изкуството, архитекти, адвокати, инженери, занаятчии и се стигне до обикновените труженици.

Книгата ще бъде представена от Станислав Пенев - член на СБП, председател на Сдружение "Литературно общество" - Варна, главен редактор на вестник "Литература и общество".

 
Оник Гюлиян,
председател на Сдружение „Арменска общност” в град Добрич
Автор:
Публикация:
16.09.2014 г. 12:49
Етикети:
БукурещДобричпредставяне на книга
издателство Арарат
Едвард Жамгочян
Арменците от някогашния Базарджик
Посетено:
1957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19836-predstavyane-na-knigata-armentsite-ot-nyakogashniya-bazardzhik-ot-edvard-zhamgochyan