Издания / премиери

Издателство "Колибри" представя "#НаЖивоОтСофия" от Александър Шпатов

Предпремиера на 2 септември в рамките на Празниците на изкуствата Аполония 2014 в Созопол

Издателство "Колибри" представя "#НаЖивоОтСофия" от Александър Шпатов


◊ СЪБИТИЕТО

Имаме удоволствието да обявим, че на 1 септември излиза сборникът с кратки градски разкази "#НаЖивоОтСофия", дело на Александър Шпатов – едно от най-често спряганите имена на новата българска литературна сцена.

"#НаЖивоОтСофия" съдържа 20 ударни софийски разказа, писани от Шпатов през последните три години. През тях – уверява ни авторът - човек ще може да изживее София както никога досега. Освен на български, през октомври сборникът ще излезе и на английски език, за да могат и чуждестранните посетители на столицата да я прочетат през очите на хората, живеещи тук.

Екипът на „Колибри” подготвя и смартфон приложение, разработено въз основа на култовия текст "Да изживееш този град", включен и като въведение към сборника. Всеки, посетил местата от списъка, ще може да се отбелязва чрез приложението. При събрани достатъчен брой локации, потребителят ще получи възможността да си свали електронните версии на книгата безплатно.

В рамките на Празниците на изкуствата Аполония 2014 в Созопол, на 2 септември от 20 ч. в Художествената галерия в Стария град, ще се състои предпремиерата на "#НаЖивоОтСофия" в присъствието на автора.


"Усещане за град, ловка картография през нови езици и мрежи. В това ни въвличат историите на Александър Шпатов. Най-хубавите от тях като "Път с жълти павета", "Панелната църква", "Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс" и други, смесват с лекота фикция и реалност, градски легенди и репортаж, движат се край Петте кьошета, Народния, Младост 2... Градът, разбира се, е София. Такава, каквато бихме искали да я прочетем. Град с истории. И с легенда."
Георги Господинов

Повече за книгата: Фейсбук страницата Шпатов: Кратки градски и Goodreads.com


Винаги съм живял в София, споделя Шпатов, няма за какво друго да пиша, освен за града ни. Роден е в Окръжна болница през 1985 г. Учил е в Младост (Американския колеж) и Северното крило на Ректората (Юридическия факултет). Живее зад Орлов мост. Първия си сборник "Бележки под линия" (2005) издава, когато е на 20. Следват "Разкази под линия" (2008) и "Календар с разкази" (2011). Работи точно над гръмналия миналата година китайски ресторант и може би именно затова възстановява образа му в един от разказите в новата му книга. Пътува често, но винаги няма търпение да се върне. Готов е да опровергае всеки, който казва, че София не била България.


Проектът #НаЖивоОтСофия е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата – 2019 г.Автор: Изд. Колибри
26.08.2014 г. 13:54
Посетено: 1129
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19734-izdatelstvo-kolibri-predstavya-nazhivootsofiya-ot-aleksandar-shpatov