Издания / премиери

"Тит от Никомедия" гостува на Аполония 2014

Романът на Силвия Томова ще бъде представен на Празниците на изкуствата в Созопол

"Тит от Никомедия" гостува на Аполония 2014


◊ ПОКАНА

Заповядайте на 30 август 2014, от 18.00 часа, в Градска художествена галерия в Стария град, Созопол.

"Тит от Никомедия" ще гостува на Аполония.

Романът на Силвия Томова ще бъде представен от Добрина Топалова.


Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпадат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят. Това е една история за началото на края на Римската империя и един от нейните последни езически владетели император Диоклециан. Величието и падението на онзи свят е описано с ръката и сърцето на Тит от Никомедия – ваятел и поданик.


“Но императорите, както и боговете,не могат да разчитат само на лоялността. Тя е леконравна, ако не бъде скрепена с договор и подплатена със страх. И продажна - ако не бъде възнаградена.”

“... само държавата може да създаде ред, а и път - това е непосилно за варварите. По трахеите, с които опасахме земната твърд, вече се движат не само армията, нито само керваните, пътищата свързват човешките същества, като ни обединяват в общ организъм, в единно цяло. Всеки път има начало и край и никой, тръгнал по него не може да се изгуби.”
Силвия Томова, "Тит от Никомедия"


Силвия Томова е автор на два сборника с разкази и на романа "Кожа". Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев" (2007) и приза "Книга на годината" на академия "Либер" (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски, беларуски. "Тит от Никомедия" е вторият й роман.


Автор:
Организаторите
Публикация:
20.08.2014 г. 21:19
Посетено:
1552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19719-tit-ot-nikomediya-gostuva-na-apoloniya-2014