Издания / премиери

Премиера на "27 велики футболни истории" от Георги Бърдаров

Това не е обикновена книга за футбол. Това е книга за силата на човешкия дух

Премиера на "27 велики футболни истории" от Георги Бърдаров


◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" и Георги Бърдаров ви канят на

премиера на книгата "27 велики футболни истории"

На 10 юли, от 18.30 ч., в Blues Bar-ът Гошо, бул. "Прага", 23 (баня Мадара)

На представянето ще бъдат показани драматични части от историите разказни в книгата, както и ще се направи футболен куиз с награда самата книга. Куизът е подготвен от автора и негови приятели, които са дългогодишни сценаристи на тв шоуто "Стани богат" и предаванията: "Аз обичам България", "Това го знае всяко хлапе", "Следващият моля" и др.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Това не е обикновена книга за футбол, в нея няма да намерите суха статистика, резултати, голмайстори, мачове, картони. Това е книга за силата на човешкия дух. В нея са събрани истории за аутсайдери, отписвани от всички футболисти и отбори, за малкия човек дръзнал да се изправи срещу големите, фаворитите, прогнозите, съдбата и традициите. Тук е „Чудото от Маракана”, най-феноменалният мач в историята на футбола. В който малкият, дребен, незначителен Уругвай побеждава колоса Бразилия пред 200 000 бразилци на митичната „Маракана”. Тук са Зидан и Марадона, тръгнали от най-бедните фавели и стигнали до сърцата на милиони, гърците покорили сензационно европейския връх, украинските смелчаци дръзнали да бият нацистките офицери по време на победоносния им марш из цяла Европа и заплатили с живота си за това. Тук са непобиращите са в никакви рамки, способни на унищожителни за защитниците фокуси на терена и самоунищожителни извън него действия, гении Гаринча и Гиби Искренов – „Радостта на народа”. Тук е великият треньор Васил Методиев-Шпайдела, отбелязал успехи навсякъде, където работи и гонен постоянно от властта, дори след като постигна най-големия триумф в историята на „Локомотив” (София), отстранявайки без да се съобразява с партийните повели братушките от „Динамо” (Киев). И разбира се тук са вечните сини символи Гунди и Котков, с моята прощална балада за тях.

Това е книга за всички, които вярват в себе си, които не се предават и в най-тежката ситуация, които се борят до последната секунда с цялото си сърце. Или както се казва в една от историите: „Във футбола, както и в живота, всичко е възможно и в най-безнадеждната ситуация надеждата е жива, докато съдията или Господ не свирят последния съдийски сигнал.


Георги Бърдаров е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите”. Автор на най-четения български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав животът”. Дългогодишен сценарист на „Стани богат”, „Аз обичам България”, „Това го знае всяко хлапе” и др. Гордее се с произхода си от с. Кулата и е луд фен на Уругвай. Доц. д-р е в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.Автор: Изд. Сиела
10.07.2014 г. 13:06
Посетено: 1730
Етикети: издателство Сиела, премиера на книга, Георги Бърдаров, 27 велики футболни истории
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19599-premiera-na-27-veliki-futbolni-istorii-ot-georgi-bardarov