Издания / премиери

Представяне на "Машина за чистота" от Йордан Атанасов

Предстaвяне на книгата във Велико Търново

Представяне на "Машина за чистота" от Йордан Атанасов


◊ ПОКАНА

Община Велико Търново
Народна библиотека „П. Р. Славейков“ – В. Търново
Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“


На 3 юли (четвъртък) 2014 г. от 17.30 ч. в Народна библиотека „П. Р. Славейков“ – В. Търново, ще бъде представена последната книга на Йордан Атанасов „Машина за чистота“ (стихове/избрано), ред. Пламен Анакиев, ИК „Огледало“, С., 2013.

За книгата и творчеството на автора от Ст. Загора, чиито родови корени са от Великотърновско и който е гл. ред. на в. „Литературен глас“, ще говори Владимир Шумелов.


◊ ЗА АВТОРА

Йордан Атанасов е роден на 25.01.1943 г. гр. Брауншвайг, Германия, но родовите му корени са от с. Драганово, Великотърновска област. Завършва електротехникум в Ст. Загора, а след това Икономика на промишлеността във ВИИ „Карл Маркс“ и радиожурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Мини „Марица-изток“ и като проектант в Изчислителен център, в културния отдел на ОНС – Стара Загора. Редактор във в. „Марица-изток“ и директор на в. „Синя поща“ – Ст. Загора. Днес е председател на читалище „Даскал Петър Иванов“ и гл. редактор на в. „Литературен глас“ в Стара Загора (едноименният вестник на Д. Б. Митов е възстановен през 1992 г. от Й. Атанасов и група съмишленици). Член е на Съюза на българските писатели, носител на наградата за литература и изкуство „Николай Лилиев“ на Общинския съвет – Стара Загора (2002), и на почетна грамота и плакет от областната управа в Ст. Загора за неговата цялостна творческа дейност (2010), на награди от национални литературни конкурси (Поморие, Сливен, Бобовдол, Кремиковци, Димитровград и др.; през 2013 г. е номиниран за наградата „Димчо Дебелянов“). Има публикувани стихотворения в списанията „Септември“, „Пламък“, „Демократически преглед“, „Тракия“, в алманах „Света гора“ и др.; във вестниците „Пулс“, „Литературен фронт“, „Труд“, „Литературен форум“, „Другата аудитория“, „Сега“, „Стършел“, „Артфорум“ и др. Участва в редица сборници и антологии. Съставител на поетични антологии за Стара Загора и с. Драганово, Великотърновско. Негови творби са превеждани на френски, руски, гръцки, белоруски език.

Автор на стихосбирките: „Токов удар“ (1989), „Невидима рана“ (1992), „Монолог на дресьора“ (1993), „Вода, пясък и дух“ (1997), „Душата се завръща“ (2000), „Овъглена светлина“ (2003), „Страсти и гео-графики“ (2004), „Семето на градинаря“ (2005), „Насълзената трева ми каза всичко“ (2005), „Думи за врабец“ (2005), „Балканската линия“ (2009), „Да следваш водата“ (2009); на романа „Хамовото семе“ (2011). Последната му стихосбирка с избрани стихове и поеми „Машина за чистота“ излиза през 2013 г. и с нея ознаменува своята 70-годишнина.


◊ ДРУГИ ЗА ПОЕЗИЯТА НА Й. АТАНАСОВ

Стоян Каролев: „Във всеки случай Йордан Атанасов има наклонността и дързостта да съединява, естетизирайки го, непрегледното, отблъскващото с красивото и привличащото…“

Кирил Попов: „Книгата на Йордан Атанасов съдържа големи, не винаги весели, но убедителни истини за времето, в което живеем. Времето на осъдени от свободата луди и творци, обезумели от нищета“.

Владимир Свинтила: „Не мога да премълча книгата Ви. Стихотворенията „Машина за чистота“, „Любов“, поемата „Семето на градинаря“ са от много висока класа. И са едни много сериозни обещания за българската поезия въобще“.

* * *

ПОЕТ

    На Гео Милев

Между нищетата и духа.
Но по-близо до Бога.
За едната истина – смърт, клевета.
И дума светла получава,
но винаги късно.
А си струва рискът –
истината – пред славата!
Красотата ли?! –
Тя – отлага да спаси света…



Автор:
Организаторите
Публикация:
30.06.2014 г. 10:39
Посетено:
1601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19476-predstavyane-na-mashina-za-chistota-ot-yordan-atanasov