Издания / премиери

Представяне на италианското издание на сборника с поеми "Горящата планина" на австрийския поет Густав Хайнзе

В рамките на програмата на Италианския фестивал в България 2014

Представяне на италианското издание на сборника с поеми "Горящата планина" на австрийския поет Густав Хайнзе


◊ ПОКАНА

Едно литературно събитие по случай отбелязването на 100-годишнината от Великата война. На 11 юни 2014 г. от 19:00 ч. в Заседателна зала 1 в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои представянето на италианското издание на сборника с поеми „Горящата планина” на австрийския поет Густав Хайнзе.

Става дума за предварителен преглед, тъй като сборникът беше публикуван съвсем скоро и все още не е представен в Италия. Това ще се случи през есента по случай една серия от инициативи с различни институции по случай стогодишнината от Първата световна война.

С участието на проф. Паола Мария Филипи от университета в Болоня, която е превела поемите на италиански език, както и на актьори, които ще прочетат някои от най-хубавите поеми на немски, италиански и български език. Актрисата Ана Мария Гюзелева ще прочете някои от най-прекрасните поеми, преведени на италиански език.


Австрийският писател Густав Хайнзе, псевдоним на Йозеф Клайн, е част от многобройните немскоговорящи интелектуалци и артисти от Централна Европа, които войните са принудили да заминат за италианския фронт. Поетът е свързан с Италия, защото е син на италианска майка и се е сражавал в Крас в четири от битките на река Соча

Йозеф Клайн е роден през 1896 г. в Херцег Нови в Далмация, сега Черна гора, и умира в България, София през 1971 г. Син на австро-унгарски офицер със судетски произход и на наследница на видна фамилия от Далмация, Лукреция Андрович. Бил е предопределен от семейството си да следва военна кариера. През 1915 г. е в Крас. В края на войната намира работа като инженер в предприятието Siemens & Halske и след Виена и Белград, през 1924 г. е преместен в София. Оттогава София става неговият град, а България – новата му родина. Усилията му на литературния фронт, интензивни и плодотворни през младежките години, ще открият в течение на годините една щастлива алтернатива в преводите на български поети на немски език.


Събитието, организирано от Австрийското посолство в сътрудничество с Италианския културен институт в София, свидетелства за отличните отношения между италианските институции в България с останалите държави от ЕС на територията на страната, както и с българските институции.

Събитието се провежда в рамките на програмата на Италианския фестивал в България 2014.

Автор:
Италиански културен институт в София
Публикация:
10.06.2014 г. 18:20
Етикети:
Италиански културен институтпремиера
Горящата планина
сборник с поеми
италианско издание
Йозеф Клайн
Густав Хайнзе
Посетено:
1124
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19432-predstavyane-na-italianskoto-izdanie-na-sbornika-s-poemi-goryashtata-planina-na-avstriyskiya-poet-gustav-haynze