Издания / премиери

В Русенската библиотека представят книгата "Тръстеник – времена и хора"

Задълбочено етноложко изследване за Тръстеник

 В Русенската библиотека представят книгата "Тръстеник – времена и хора"


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 юни, вторник, от 17.30 часа
в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе

ще бъде представено
етноложкото изследване „Тръстеник – времена и хора“
на д-р Цонка Иванова



„Тръстеник – времена и хора“ е задълбочено изследване, в което са намерили място автентичните разкази на всички 57 интервюирани от авторката тръстеничани, които допълват богатия научен материал, използван при написването на книгата. Най-ценното в труда е, че равнопоставено са представени трите етноса – българи, турци и татари, защото според д-р Иванова тяхното многовековното съжителство е научило хората от Тръстеник на взаимно разбирателство и мирно съжителство. Това е и водещата тема на книгата, която допълва научния й принос, защото в нея обстойно са представени историята на селото и на трите етноса, на двете религии и на тяхната празнично-обредна и традиционна обредна система, тръстенишкият диалект, народните вярвания, фолклор, кухня и още много интересни, но малко известни факти от съвместния живот на тръстеничани.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Цонка Иванова е родена в гр. Карнобат, Бургаска област. Завършила е българска филология в Софийския университет, защитила е докторат в БАН, била е учителка по български език и литература в Русе и е дългогодишен университетски преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ и в Русенския филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – гр. Пловдив. Преподавала е история на българския език в Латвийския държавен университет „П. Стучки“ в гр. Рига. Научните й интереси са в областта на съвременния български книжовен език и на етнологията. Има около 30 научни публикации по проблемите на съвременния български книжовен език и над 10 по етнология.

От 2011 г. д-р Цонка Иванова е директор на Частната професионална гимназия по социални дейности, сигурност и администрация и на Частния професионален колеж по социални дейности и сигурност в Русе.

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.06.2014 г. 15:55
Етикети:
нови книгиетнология
Цонка Иванова
Тръстеник
етноложко изследване
Посетено:
1276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19401-v-rusenskata-biblioteka-predstavyat-knigata-trastenik-vremena-i-hora