Издания / премиери

Премиера на "Книга за художника" от Боян Биолчев

Предстaвяне на сборника с разкази и новели в София

Премиера на "Книга за художника" от Боян Биолчев



◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на

най-новия сборник с разкази на
Боян Биолчев „Книга за художника“

5 юни от 18,30 ч.
в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“.


. Премиерата на книгата е в рамките на Пролетния базар на книгата.

◊ ЗА КНИГАТА

Сборникът с разкази „Книга на художника“ съдържа десет разказа и две къси новели. При очертаната им самостоятелност, те се съчетават в една ненатрапчива студия за характера на художническия акт като свободен от трите си измерения, но може би единствено реален образ на света около нас, за генетичната връзка на визуалността и словото, за властта и изкуството и властта на изкуството.

Всъщност това са параметри на подтекста, защото разказите са изградени през  всепонятност на човешкото, през илюзията на видимото и коректива на алкохола и имат многослоен адресат; издържани са в двуединство на смеха и тъгата, осенени са от самоирония и пастелна болка, абсолютизират творчеството и демитологизират твореца. 

Книгата е разделена на три цикъла. В първия, озаглавен „За художника историята е рано започнал днешен ден“, са двата разказа „Теофан грък“ и „Живата светлина на майстор Миле“, в които е внушено, че може би единствено напълно непроменима в цивилизацията ни е неочакваността, изненадата на таланта.

Вторият цикъл, „Художникът – трудният човек, който говори с образи, е образ, който говори трудно“, съдържа разказите „Главата на императора“, „Ателие“, „Цветя“, „Осми март“, „Опит за убийство“, „Зануляване“, „Околосветско пътешествие“ и „Бадемов цвят“. В тях са закодирани, без да разрушават отвътре условността на литературното, преклонението и присвитото око към галерията мои приятели художници.

Третият цикъл, „Писателят търси цветното, художникът го раздава“, с двете новели „Свиждане“ и „Апнея“, визира света, в който премина голяма част от живота на моето поколение хора в изкуството, когато свободата се криеше вътре в тези, които се решаваха да я приютят и да я споделят в сакралността на приятелството. Новели, необременени от патетика и декларативност.


◊ ЗА АВТОРА

Боян Биолчев произхожда от големия прилепски род Биолчеви. Дядо му Боян Биолчев е деец на ВМОРО и македоно-одрински опълченец. Авторът на „Амазонката на Варое“ е завършил полска филология в Ягелонския университет в Краков. През 1992 г. Боян Биолчев става ръководител на Катедрата по славянски литератури. От 1991 до 1993 г. е заместник-ректор на Софийския университет, а от 1995 г. е декан на Факултета по славянски филологии. През октомври 1999 г. е преизбран на същия пост. От ноември 1999 година до 14 ноевмри 2007 година е ректор на Софийския университет.

Извън рамките на университета Боян Биолчев е председател на секция „Сравнително литературознание“ на Световния съвет на славистите. През 2002 г. е избран за академик на Световната академия „Платон“ със седалище в гр. Патра, Гърция. Бил е главен редактор на вестник „Софийски университет“ (1980-1991), член на редколегията на списание „Летописи“ (1991-1997), а от 1996 г. е член на редакционния съвет на „Литературен вестник“.

Автор:
Сиела
Публикация:
04.06.2014 г. 13:46
Посетено:
1668
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19388-premiera-na-kniga-za-hudozhnika-ot-boyan-biolchev