Издания / премиери

Как се отпушват мислите на един тревненец, живеещ от дълги години в Холандия

Славейкови празници 2014 - представяне на книгата на Стан Рашков “Отпушени мисли”

Как се отпушват мислите на един тревненец, живеещ от дълги години в Холандия
Момент от премиерата в Трявна. Фото: Венци Симеонов


Тази година в програмата на Славейковите празници в град Трявна бе представена новата книга на Стан Рашков “Отпушени мисли”, в присъствието на инж. Николов, кмет на града и много гости, между които Йордан Ефтимов, литературен критик, Маркус Ейнли и Джереми Бъркър от град Шерборн, Великобритания и много други приятели и близки на автора.

Здравко Григоров от издателство “Калиопа” сподели пред публиката: “В живота на всеки издател има винаги една книга, която той трябва да издаде. “Отпушени мисли” определено е книгата, с която се гордея най-много. Вчера, докато се разхождах из Трявна, бях толкова впечатлен, толкова възхитен, с такива емоции, че в мен се отпушиха доста мисли – изключително приятни! Знам, че ще се връщам много пъти в този град! 

В книгата си Стан Рашков застъпва събития както от българската, така и от холандската действителност, като същевременно включва и абстрактни елементи. Най-уникалното е, че тя не е просто хумористична изява на автора, а е написана с един интелектуален хумор, представящ съвременния свят по невероятен начин. Гарантирам ви, че ще се забавлявате с нея, ще разберете много интересни мисли и ще се чудите как са хрумнали на автора. Ще ви издам само една тайна от книгата: както е известно холандците превземат земя от морето, но Стан Рашков ще ви разкаже и за едно друго явление - как холандците започват да превземат земя от въздуха.”

По време на представянето на книгата aвторът изрази вълнението от завръщането си в родния град:

“От 23 години живея със семейството си в Холандия и може би съм станал вече една трета холандец, а две трети си оставам българин. От друга страна мога да кажа, че съм намерил втората си родина там. Човек може да намери втора родина, но втори роден град – никога! Тази прекрасна Трявна остава моят роден град, в който съм живял като млад и в който може би пак ще се върна да живея…”

                  
Книгата “Отпушени мисли” може да се намери по време на Базара на книгата в НДК на щанда на Ozone.bg, III етаж, 3-8 юни 2014, както и в много други (електронни) книжарници.

В момента книгата се превежда и ще бъде скоро издадена на английски, холандски и испански език.




Автор:
Светлана Нинова
Публикация:
05.06.2014 г. 13:03
Посетено:
1855
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19387-kak-se-otpushvat-mislite-na-edin-trevnenets-zhiveesht-ot-dalgi-godini-v-holandiya