Издания / премиери

Представяне на българо-чешкото издание "Речник на термините от словесния фолклор. България"

Речникът представя в обобщен и достъпен вид постигнатото от българската фолклористика в течение на нейната близо 150-годишна история

Представяне на българо-чешкото издание  "Речник на термините от словесния фолклор. България"


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей
Българска академия на науките

Представяне на българо-чешкото енциклопедично издание
"Речник на термините от словесния фолклор. България"


27 май (вторник) 18:30 часа
ИЕФЕМ - БАН, зала 19 (ул. „Московска“ 6а)


Първият по рода си енциклопедичен речник на българския фолклор е вече реалност. Той представя в обобщен и достъпен вид постигнатото от българската фолклористика в течение на нейната близо 150-годишна история, като го поставя в широк славистичен и общоевропейски контекст. Изданието е билингва (на български и чешки език) и дава началото на предстояща поредица за фолклора и фолклористиката на славянските страни.

Речникът включва 85 статии, подредени в два раздела. Първият включва основните термини, употребявани в българската фолклористика (приказка, балада, народна песен, анекдот, виц и др.), като дава информация за тяхното съдържание, употреби и история на проучването им. Втората част е посветена на най-популярните персонажи от българския фолклор (напр. самодива, караконджул, змей, Крали Марко, Архангел Михаил, Бай Ганьо и др.), на тяхното присъствие в различните фолклорни жанрове, на сюжетите, в които участват и пр. Наред с това, томът притежава и научен апарат: библиографии, показалци и др. Речникът има научнопопулярен характер, написан е на достъпен език и е предназначен за широка читателска аудитория. За привлекателния му вид допринася и богатият илюстративен материал – 21 черно-бели и 33 цветни илюстрации, специално подбрани сред най-добрите произведения на българското изобразително изкуство с фолклорна тематика.

Ярослав Отченашек, Вихра Баева и др. Slovník termínů slovesného folkloru. Bulharsko. Речник на термините от словесния фолклор. България. Прага-София, Етноложки институт – АН на ЧР, ИЕФЕМ - БАН, 2013.


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
26.05.2014 г. 14:51
Етикети:
ИЕФЕМ - БАНВихра Баеваречник
Ярослав Отченашек
българо-чешко издание
Речник на термините от словесния фолклор. България
Посетено:
1218
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19292-predstavyane-na-balgaro-cheshkoto-izdanie-rechnik-na-terminite-ot-slovesniya-folklor-balgariya