Издания / премиери

Първата в света приказка-игра се сдоби с продължение

Луксозното издание цели да задмине успеха на първата книга

Първата в света приказка-игра се сдоби с продължение


◊ СЪБИТИЕТО

Когато през 2013 г. българският автор Никола Райков създаде първата в света приказка-игра, трудно някой би предвидил успеха на това приключение. Една година по-късно той е повече от безспорен. Три тиража, четири номинации и награди (
Лауреат на Булгакон 2013; Селекция на Фондация „Човешката библиотека“ 2013; Номинация за най-добра книга-игра в България „Златна Никса“ 2014, Награда на участниците в Южна пролет 2014), стотици възторжени отзиви в интернет и хиляди фенове от цялата страна. Единствената детска книжка от български автор, която попада в класацията за най-сваляните електронни книги наред с класики като Барбароните, Румцайс и Фердо Мравката.

Но „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, която излезе преди няколко дни, явно си поставя още по-високи цели. „Направихме всичко възможно да създадем една приказка-игра, която надминава първата книга във всяко едно отношение“, споделя авторът. В синопсиса на книгата четем, че приключенията на порасналото с цяла седмица таласъмче ни отвеждат „през горещи пустини, джунглести джунгли, морета от мляко, и разбира се, острови на съкровища! От ледения полюс, та до къщичката на автора! По суша, въздух и вода, та чак в Страната на Сънищата.“


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книжното тяло предлага двойно повече приключения спрямо първата книга, почти тройно повече илюстрации, схеми и карти, и тридесет края, които детето може да достигне. Луксозното издание с твърди корици се е разпростряло в голям формат на над сто и двадесет страници. Също както и при първата книга електронната версия е налична напълно безплатно в интернет.

„Мисля, че ключов момент за успеха на “Голямото приключение“ беше това, че дадох възможност на читатели сами да преценят качествата на това, което им предлагам“, споделя Никола Райков, който далеч не е само автор. Той създава дизайна на книгите си и ги издава със собствени средства и заеми. Те не се предлагат в книжарниците. Избягването на посредници при продажбата им, позволява предлагането на достъпна цена, въпреки луксозното им оформление. Книгите може да се закупят само чрез сайта prikazka-igra.com, който отново е негово дело.

Никола Райков завършва информационни технологии в Чикаго, САЩ. Силно разочарован от американския начин на живот и светоглед, веднага след дипломирането си се завръща в България. От няколко години живее в малко българско селце, далеч от проблемите на големия град заедно със съпругата и сина си, за който създава книгите. Въпреки че творчеството му за възрастни е издавано и награждавано, неговият дебют в детската литература е повече от впечатляващ. Предстои да разберем дали наистина е надскочил себе си в „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“.


Автор:
Публикация:
20.05.2014 г. 16:26
Етикети:
Никола Райковприказка-игранова книга
Още по-голямото приключение на малкото таласъмче
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19237-parvata-v-sveta-prikazka-igra-se-sdobi-s-prodalzhenie