Издания / премиери

"Бъди щастлива!" на Николай Г. Николов

Премиера в София

"Бъди щастлива!" на Николай Г. Николов


◊ СЪБИТИЕТО
 

На 19 май 2014 г. в галерия „Алтерего”, София, Дом на културата „Средец”, ул. „Кракра” 2а ще бъде представена новата книга на белетриста Николай Г. Николов „Бъди щастлива!“ (Издателска група „България”, 2014 г.)

Начало: 19.00 ч.

Премиерата е съпроводена с изложба от рисунки на Николай Г. Николов, част от които присъстват и в книгата.

В експозицията му партнира със свои творби и Тихомир Витков.

За книгата ще говорят: белетристът проф. Златимир Коларов и критиците Никола Иванов и Анжела Димчева; с участието на актьора Николай Чилов.

 

◊ ОЩЕ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Николай Г. Николов е роден на 01.06.1961 г. в гр. Левски. Завършва медицина в МУ – Плевен през 1987 г. Понастоящем е асистент по ревматология в УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен. Има издадени 6 специализирани медицински книги и над 30 публикации в наши и чужди списания. Излагал е живопис и графика в редица салони и общи изложби.

Новелата „Бъди щастлива!” е художественият му дебют. Действието в книгата постепенно наслагва преплитащи се съдби и разнолики характери, ситуирани в неопределения топос на едно безименно Градче, където девет изповеди в аз-повествованието рефлектират и се коментират безмълвно от главния герой – Кучето. Потапяме се в изключително драматично, динамично от психологическа гледна точка и емоционално действие, в което се сблъскват любов, изневери, омраза, задкулисие, вярност до гроб и мечта за щастие. Авторът притежава таланта на родения сладкодумник – чрез пестеливо описание да предава нюансите в дълбочинното анализиране на човешката природа – този конгломерат от необясними действия, които осъждат индивида на самота или на справедливо възмездие. Без да е назовано, сякаш Божието око дирижира съдбите на героите в тази хроника на обикновеното човешко стремление към по-добър живот.

 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
14.05.2014 г. 22:32
Посетено:
2018
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19182-badi-shtastliva-na-nikolay-g-nikolov