Издания / премиери

"Птичият поглед" на Кристина Митева

Дебютът на младата белетристка е триптихът „Планетата Земя е тъжно-синя”

"Птичият поглед" на Кристина Митева


◊ ПОКАНА ЗА ПРЕМИЕРА

Талантливата млада белетристка Кристина Митева прави своя дебют с книгата „
Планетата Земя е тъжно-синя. Триптих”, издадена от „Захарий Стоянов”. Тя ще бъде представена за първи път на 13 май (вторник) от 18.30 ч. в книжарница „Хеликон – България” (бул. „Цар Освободител” 4). Книгата е триптих от новелите „Феникс”, „Планетата Земя е тъжно-синя” и „Музиката на живота”. Авторката е културоложка по образование, писателка по призвание, работила е като редакторка и библиотекарка. Тя казва за себе си: „Аз съм човек на вярата, надеждата и любовта”.
         
„Тройно огледало на една деликатна душевност” – така е характеризирал триптиха Стефан Кръстев, който изтъква, че Кристина Митева е отразила в него своя вътрешен свят. И добавя: „Метафизичните й усещания за реалността са разгърнати като трогателни приказки. Това са три различни образа на една и съща същност.”  
          
Калин Терзийски пък споделя: „Когато започнах да чета  разказите-приказки на Кристина, аз се замислих за думите като коридор към друг свят, защото Кристина създава един друг свят. И го изпълва с малки и красиви същества. Нейният Свят е някак по-безплътен и много по-фин. Неговите градивни единици са изтънчени и по-крехки. Фина материя. Приказките на Кристина ни казват като че ли така: Всяко създание, ако е описано от добър човек, ако е създадено от мил човек за света на думите – е красиво.”
          
А Кристина Митева, авторката на „Планетата Земя е тъжно-синя”, пък казва: „Общото между тримата главни герои на моите разкази, събрани в тази книга, че всички те има „птичи поглед” към нашата земна действителност. Виждат я от известна дистанция, а това значи по-истински и по-чисто… Нека с вътрешния си взор се опитаме да постигнем този птичи поглед към собствения ни свят. Важно е!”


Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
13.05.2014 г. 14:10
Етикети:
премиера на книгаиздателство Захарий Стоянов
Планетата Земя е тъжно-синя
Кристина Митева
триптих
Посетено:
1284
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19161-ptichiyat-pogled-na-kristina-miteva