Издания / премиери

Представяне на книгата "Българи в италианските академии за изящни изкуства (1878-1944)"

Още факти за културния живот у нас от последните десетилетия на XIX и първата половина на XX век

Представяне на книгата "Българи в италианските академии за изящни изкуства (1878-1944)"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата “Българи в италианските академии за изящни изкуства (1878-1944)”

С участието на Анжела Данева (автор), Ирина Несторова (преводач) и Христо Алексиев (художник)

14 май 2014 | сряда | 17:30
Столична библиотека, Американски център, площад "Славейков" № 4А, София 1000

Представянето е част от "Open Heritage Week" на Седмия международен фестивал за наследство


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата "Българи в италианските академии за изящни изкуства (1878-1944)" е посветена на българските художници, които са учили в по-големите художествени академии на Италия след 1878 г. До сега опит за подобно цялостно изследване на "италианския период" на българските художници не е правено у нас. Основните проучвания са направени в архивите на Флорентинската художествена академия, на академия Албертина в Торино, на академия Брера в Милано, в архивите на художествените академии във Венеция и Неапол. Допълнително са изследвани документи и материали от библиотеки, частни фондации и лични архиви в Италия и България. Открити са нови и допълващи историята на българското изкуствознание факти и художествен материал, които хвърлят светлина и върху образите на известни или по-малко познати имена на италиански художници, чиято съдба по различни причини и в различни периоди е била свързана с българските възпитаници на италианските академии.

Сто тридесет и пет години по-късно, в модерния и компютъризиран XXI век, търсейки и малкото запазена документирана информация за тези хора се питам има ли смисъл да изминем отново пътя им? Защо да се връщаме назад в опит да попълним белите полета в художническата история на множеството българи, забравени и дори непознати на българското изкуствознание? На какви въпроси ще отговори подобно усилие? Убедена съм, че новата информация ще даде възможност да видим по-ясно и с повече детайли културния живот у нас от последните десетилетия на XIX и първата половина на XX век.
Анжела Данева 


Анжела Данева е доктор по "Теория на изкуствата" от Нов български университет. Научните й интереси са свързани с българската история на изкуството и култура през XX в. От 2006 г. прави проучвания за българските художници в архивите на най-големите италиански академии в Италия. Съавтор е на изложбата и каталога "До Торино и назад" (2011), представени в залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. През 2012 г. излиза монографичната й книга "Георги Божилов-Слона (1935-2001). Портрети на духа", издадена с подкрепата на Министерството на образованието и Министерството на културата на България. Директор на Фондация "Контакти без ограничения" (2009).


Автор: Open Heritage Week
06.05.2014 г. 16:57
Посетено: 1655
Етикети: Христо Алексиев, представяне, изкуствознание, книга, Анжела Данева, Ирина Несторова, Българи в италианските академии за изящни изкуства (1878-1944)
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19099-predstavyane-na-knigata-balgari-v-italianskite-akademii-za-izyashtni-izkustva-1878-1944