Издания / премиери

Историята на моя остров

Авторът Ценко Митков се завръща от Чехия с първия си роман

Историята на моя остров


◊ СЪБИТИЕТО

Национална премиера на книгата „Историята на моя остров” от Цето Мит (Ценко Митков)


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Представяне: 17 март (петък) от 18,30 часа в книжарница „Параграф 22” (Варна, бул. „Княз Борис” № 82)


◊ ПОВЕЧЕ

След 10 години, прекарани в Чехия, авторът се завръща в родния се град Варна, за да представи първия си роман – „Историята на моя остров”, който поставя началото на поредица от книги, предназначени за българските читатели.


◊ ЗА КНИГАТА

Америка след Втората световна война. Италианецът Виченцо Пацо се радва на безгрижния си живот, докато един ден не получава важна поръчка от Бащата на клана Дон Паци. Куфарче с пари трябва да се отнесе на специално място. Мисията не се стича така, както е предвидена, и животът на Виченцо Пацо претърпява обрат.

В 37 глави авторът Цето Мит разказва приключенията на Виченцо Пацо, украсени с чувство за хумор. Романът „Историята на моя остров” е издаден във Варна. Книгата вече се разпространява из цялата страна.


◊ АВТОРЪТ ЗА КНИГАТА СИ

"През последните 15 години имах възможност да обиколя много страни и да се срещна с различни хора, които станаха прототипи на героите ми. Интересува ме най-вече тяхната психология и динамиката на сюжета. Действието е разхвърляно на различни места, за да придобие романът общочовешки смисъл. В крайна сметка хората по света се едни и същи – любовта, смехът и трагедията са еднакви за всички. Пиша с мисълта да се получи роман, който всеки читател да може да си представи като филм. Хуморът е задължителен. Смехът е малката радост, която ни остава."


◊ ЗА АВТОРА

Ценко Митков е роден през 1963 г. Учил е в Техникум по корабостроене, но морската професия и до днес не го блазни. До 1995 г. работи на Златни пясъци, занимава се с видео клубове, пътува често между България и Чехия заради търговска дейност. Междувременно става един от съучредителите и спомоществователите на български културен клуб в град Хомотов, Чехия, където се установява за постоянно преди 10 години. Никога не е спирал да пише, но на литературни занимания се отдава активно през последните три години. Има десетина готови сценария, които сега превръща в белетристични творби. До лятото ще излязат още две негови книги, едната от които се казва „Една тъжна история”. Авторът е в процес на разговори с продуценти и режисьори - желанието му е дебютната му книга да се превърне във филм. Към нея има интерес и от чужди издателства. Авторът е избрал литературния псевдоним Цето Мит.
Автор:
Елена Владова
Публикация:
15.03.2006 г. 19:56
Посетено:
876
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1909-istoriyata-na-moya-ostrov