Издания / премиери

Премиера на "Моята автобиография" от сър Алекс Фъргюсън

Представяне на книгата в София, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик

Премиера на "Моята автобиография" от сър Алекс Фъргюсън


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "
Моята автобиография" от сър Алекс Фъргюсън

От днес на пазара може да намерите дългоочакваната автобиография на сър Алекс Фъргюсън.  По-провокативен от всякога в "Моята автобиография", бившият мениджър на “Манчестър Юнайтед” прави скандални разкрития с типичния си пиперлив език.

Петдесет книги от "Моята автобиография" ще бъдат подписани лично от сър Алекс Фъргюсън и продадени благотворително от издателство "Сиела" дни след официалното представяне на книгата в България. Парите от продажбите ще бъдат дарени за спортни прояви на деца, лишени от родителски грижи.

Издателство "Сиела" съвместно с официалния футболен фен клуб на „Манчестър Юнайтед” http://www.united.bg/ ви кани на следните събития:

• На 8 май, четвъртък, от 11.00 ч. в бар "Лежер", ул. "Денкоглу" 34 книгата ще има своята официална премиера за медии и фенове. Тя ще бъде представена от Йоана Гочева, водеща спортни новини в Нова ТВ, Александър Кръстев, създател на http://azcheta.com, Емил Йорданов, председател на фен клуба на „Манчестър Юнайтед” – той ще обяви петия юбилеен детски турнир „Юнайтед за деца, лишени от родителски грижи, който ще се проведе от 09.-11.05.2014 г. на стадиона в гр. Килифарево.

Посланието на фен клуба на “Манчестър Юнайтед” в България е свързано с детския спорт от най-малка възраст. Провокирани от тази идея, фен клубът, приятели и партньори, изграждат футболни площадки в детските градини в цялата страна. До момента са изградени - 4 в Пазарджик, Пловдив, Велико Търново и Димитровград.

Всяка година фен клубът организира футболен турнир за деца лишени от родителски грижи.Участват деца от домовете в Стражица, Овча Могила, SOS селища, Велико Търново, Трявна, Балван, Стара Загора, Пловдив, Севлиево.


В страната:

• На 7 май, сряда, от 11.00 ч. в Община Велико Търново, пресконференция-представяне на книгата и на Петия юбилеен детски турнир Юнайтед за деца, лишени от родителски грижи, който ще се проведе в периода 9.05. – 11.05. 2014 г. на стадиона в гр. Килифарево.

• 13.05., вторник, от 11 часа в Пловдив, заведение "Фабрик", представяне на книгата.

• 13.05., вторник, от 14 часа, залата на БТА, Пазарджик., представяне на книгата.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Автобиографията на легендарния мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън може да бъде представена по много начини. Тъй като става дума за богато четиво, за почти епичен разказ за малките градове и кварталите, за пътя на бедните момчета към върха, за футболната политика и държавната политика, за властта, контрола и модерния макиавелизъм, за любовта и омразата, верността и предателството в спорта и извън него. 

Всъщност има само един лош начин за представяне за книгата и той е да се каже, че това е „четиво интересно както за футболните фенове, така и за хората, които не искат да имат нищо общо с футбола“. Не е така. Въпреки че книгата на Фъргюсън засяга много теми, тя е книга за футбола, оправдава житейския избор да се обречеш на една чисто футболна кауза и да гледаш света с футболни очила. Малко нескопосаната метафора всъщност не е чак толкова не на място, защото вътре ще намерите даже и култовия епизод, когато Алекс Фъргюсън съветва Тони Блеър как да управлява кабинета си. Дава футболни примери на премиер-министъра. Всичко е футбол.

През последния четвърт век Манчестър Юнайтед е преминавал през разтърсващи промени, докато се превърне в световна спортна сила. Единствените постоянни величини през този период са мениджърът, качеството на отбора и удивителната поредица от успехи. Тук се включват второто спечелване на Шампионската лига от страна на Юнайтед през 2008-а и на Висшата лига през 2013-а година.

Именно поради визията, енергията и способностите си Алекс Фъргюсън е успявал да изгражда отборите както на терена, така и извън него. Със своя интелигентен и очарователен маниер на разказване той описва как е развил академията на клуба, която впоследствие е дала на футбола Райън Гигс, Дейвид Бекъм, Кики Бът, Пол Скоулс и братята Невил.

Тъй като е мениджър с феноменални способности, сър Алекс си спомня как се е справял със своите топ играчи и е успявал да запази едно грижовно и окуражително, но в същото време твърдо отношение – става дума за футболисти като Райън Гигс, Рой Кийн, Ерик Кантона и Руд ван Нистелрой. Казва се и как мениджърът се е справял с увеличаващия се брой на глобални звезди като Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм, като Бекъм го описва като бащинска фигура.

Сър Алекс Фъргюсън предизвиква читателя към размисъл, като представя своите знаменити съперничества с Ливърпул, Арсенал, Челси и по-късно с Манчестър Сити. Използвайки своя пиперлив хумор, той се спира и на състезателните взаимоотношения между него и Арсен Венгер и Жозе Моуриньо.

Както психологията на мениджърството, така и важните подробности от футболната стратегия на най-високо ниво могат да бъдат сложни теми, но никой не ги е разглеждал по по-интересен и достъпен за обикновения читател начин от сър Алекс в тази своя книга.

Той е изключително привързан към семейството си, като добавим и разкази за конни надбягвания, четене на книги и множество други външни интереси, сър Алекс може да се похвали с една прекрасна история.

"Моята автобиография" е откровена, безкрайно забавна и най-вече вдъхновяваща.

 

Автор: Сиела
01.05.2014 г. 22:29
Посетено: 1342
Етикети: Сиела, нова книга, футбол, Премиера, Манчестър Юнайтед, сър Алекс Фъргюсън, Моята автобиография
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19088-premiera-na-moyata-avtobiografiya-ot-sar-aleks-fargyusan