Издания / премиери

Премиера на "Ние според мансардата" от Иван Ланджев

Съвременна българска поезия

Премиера на "Ние според мансардата" от Иван Ланджев


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
и Културен център на СУ "Св. Климент Охридски"

представят стихосбирката

“Ние според мансардата” от Иван Ланджев

с участието на поета Иван Теофилов и проф. Людмил Димитров

7 май 2014 | сряда | 19:00
Театрална зала СУ, бул. "Цар Освободител" 15


"Поезията на Иван Ланджев е странна симбиоза от вглъбен и в същото време интензивен езиков порив. Това напрегнато съсредоточаване в собствения си свят, това раздвижване на текстовете от безброй препратки с внушението за един по-разширен културен контекст на критическа изповедност. И превръщането им във въздействащи полифонични композиции, във впечатляващи монтажи от интимни мотиви, универсални теми, преживелици, състояния, жестове. И оправданието на целия този мисловен поток, позовавайки се на особеностите на времето с неговия информационен взрив. С триумфа на абсурда и възможността за издигане над абсурда чрез художественото му опознаване. Поезия, която трябва да се чете търпеливо, без пропуски, защото в нея, читателю, вибрират и твоите медитативни терзания. Една поезия със сериозно и достойно бъдеще."
Иван Теофилов


Иван Ланджев (1986) е бакалавър по философия и магистър по културология в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по руска класическа литература (ХІХ век).

Победител е в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ (2009), първата му стихосбирка „По вина на Боби Фишер“ (2010) печели Националната награда за дебют „Южна пролет“ и е номинирана за наградата „Иван Николов“. Негови стихотворения са публикувани в повечето водещи списания и вестници в България, както и в чуждестранни издания, превеждани са на английски, немски, испански, словенски, хърватски, словашки. Участвал е в международни поетични фестивали, четения и научни конференции в САЩ, Русия, Австрия, Словения, Словакия, Унгария. Превежда от и на английски. Работи като сценарист.


Автор: ИК Жанет 45
01.05.2014 г. 14:56
Посетено: 1499
Етикети: ИК Жанет 45, премиера, стихосбирка, поезия, Иван Ланджев, Ние според мансардата
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/19084-premiera-na-nie-spored-mansardata-ot-ivan-landzhev