Издания / премиери

Илия Троянов и Кристиан Мурбек представят "Там, където е погребан Орфей" - книга и изложба

Митове и всекидневие на края на Европа, където архаичната култура среща постсоциалистическото настояще

Илия Троянов и Кристиан Мурбек представят "Там, където е погребан Орфей" - книга и изложба


◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" и Гьоте институт Ви канят на

Представяне на книгата и изложба "Там, където е погребан Орфей"

С участието на Илия Троянов и Кристиан Мурбек



16.04.2014 г. 18.00 часа
Гьоте институт
Превод немски-български

Модератор на проявата е Ангел Игов.

Експозиция: 16.04. - 11.05.2014


Общата творба на Илия Троянов и Кристиан Мурбек „Там, където е погребан Орфей” излиза в превод на български език. Това е повод текстовете и фотографиите от книгата да бъдат представени на българската публика чрез мултимедийно литературно четене и изложба.


Илия Троянов и Кристиан Мурбек пътуват години наред из България, за да опознаят различните страни от живота в страната между архаична култура, постсоциалистическо настояще и напрежения от близкото минало.

Така са създадени фотографии, които улавят ежедневието в периферията на Европа отвъд всякакви клишета. С този образен свят са свързани разкази, а те в различни тоналности странстват между репортаж и поезия. Образите и текстът се сливат, допълват и представят един регион, който доскоро убягваше от вниманието, въпреки че отдавна е част от нашето европейско настояще.

* * *

Илия Троянов, роден в София през 1965 г., живял в Найроби, Мюнхен, Мумбай и Кейптаун. Понастоящем живее във Виена. В издателство "Ханзер" са публикувани "По пътя на Ганг" (2003), "Събирачът на светове" (роман, 2006), "Щурият глобус" (репортажи, 2008), "Ледовете се топят" (роман, 2011) и много други.
 
Кристиан Мурбек, роден в Берлин през 1969 г., следвал графичен дизайн с акцент фотография във Висшето училище по изкуства в Бремен. От 1999 г. живее и работи на свободна практика като фотограф в Берлин. За осъществяване на своите фотографски проекти пътува из Африка и прекарва дълги години на Балканите.


 

 
Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
13.04.2014 г. 15:39
Етикети:
изложбаиздателство СиелакнигаТамИлия Троянов
където е погребан Орфей
Кристиан Мурбек
Посетено:
1433
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18983-iliya-troyanov-i-kristian-murbek-predstavyat-tam-kadeto-e-pogreban-orfey-kniga-i-izlozhba