Издания / премиери

Премиера на "Христоматия на пияницата" от Херкус Кунчус

С участието на автора

Премиера на "Христоматия на пияницата" от Херкус Кунчус


◊ ПОКАНА

Премиера на "Христоматия на пияницата" с участието на автора Херкус Кунчус.

Поливането на „Христоматията“ ще се проведе в понеделник, 14 април, от 17.30 ч., в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Водещ – Георги Борисов.

Откъси от книгата ще изпълнят студенти от НАТФИЗ.

Със специалното участие на посланика на Република Литва у нас Негово Превъзходителство Дарюс Гайдис.

 
Из предговора към "Христоматия на пияницата"

Каквото и да се говори, алкохолът ни съпътства през целия живот. Пийнали вино правим деца, след няколко чаши водка сме решени на подвиг, а след бутилка-две сътворяваме такива глупости, за които по-късно не искаме и да си спомним.

По онова време Бащата, когато синът му взе да флиртува с алкохола, довери няколко правила, които – независимо от географията и годишното време – и досега неотменно спазвам: а) никога не смесвам водка с бира; б) на маса не смесвам – колкото и съблазнително да е предложението – продукти, произведени от зърнени култури, и продукти от грозде; и в) колкото и да ме мъчи махмурлукът, никога не прибягвам до лечението „клин клин избива”.

Придържайки се към тези завети – с много редки изключения – написах „Христоматия на пияницата”, която по волята на добронамерения Георги Борисов се появи на български език.


Херкус Кунчус
(1965) е сред най-ярките белетристи на Литва днес. Известен драматург, есеист и изкуствовед, той е автор на 17 романа, сред които "Преминал многократно" (1998), "Орнамент" (2002), "Не ми е мъчно за Dushansky" (2006), "Един литовец във Вилнюс" (2011) и други. На литовска сцена са поставени 12 негови пиеси. Книгите му са преведени в Русия, Германия, Швеция, Полша и други. Носител е на редица национални и международни литературни награди.


Очакваме ви!




Автор:
Факел Експрес
Публикация:
10.04.2014 г. 17:11
Етикети:
премиеранова книгаФакел Експрес
Херкус Кунчус
Христоматия на пияницата
литовска литература
Посетено:
1174
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18960-premiera-na-hristomatiya-na-piyanitsata-ot-herkus-kunchus