Издания / премиери

Нов брой на сп. "Световете"

Списание за литература, изкуство и култура

Нов брой на сп. "Световете"


◊ СЪБИТИЕТО

Излезе брой 7 на луксозното списание за литература и култура „Световете“, коeто се появи на медийния пазар за първи път в края на 2011 г. и още през 2012 г. Столична община му присъди „Наградата на София“ в област „Журналистика“.

За последвалия период списанието показва постоянно развитие в посока към разнообразяване на рубриките, забележима актуалност на темите и комуникативност на стила, за да разшири кръга на своите читатели във всички възрастови групи. В същото време се запазва качеството на литературните и журналистически текстове, набляга се на важни социални и политико-културни послания чрез интервюта с известни фигури от българския и световния обществен живот.

В новия брой може да бъде прочетено интервю с кмета на София Йорданка Фандъкова, озаглавено „Най-ценното нещо са идеите“, в което тя дава отговор за принципите на финансиране по програма „Култура“ на Столична община, която годишно разпределя над 3 млн. лв. за проекти на творците. В разговора със Захари Иванов, председател на Асоциацията на софийските писатели, тя адмирира неговата идея за Международен театрален фестивал „Балканска Европа“, който да бъде приносен елемент към кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., защото „за нас е изключително важно Европа и светът да знаят повече за нашия град, за хората, особено за творците“.

В друго интервю на страниците на списанието Светла Несторова (зам.-председател на Асоциацията на българските застрахователи) говори за социалната незрелост на българина, който все още мисли, че държавата трябва да е източник на всички блага, което е пречка за развитието на отделния индивид: „Държавата би трябвало да носи бизнеса на ръце – това е мястото, откъдето хората се хранят и си решават проблемите“.

Въобще интервютата в брой 7 представят успешно разнообразието от житейски дилеми, интересуващи съвременника ни: с доц. Стоян Танев разговаря Олга Арнаудова, разнищвайки въпросите на граничността между богословието и физиката; със световноизвестния музикант Олег Киреев (съветник на президента на Башкирия) се е срещнал Ивайло Диманов; последното интервю на Греъм Грийн, дадено за сп. „Лир“, ни припомня, че и писателите са хора като всички останали: „Аз съм просто един писател, който пише, защото не може и не иска да прави нищо друго.“


◊ ОЩЕ В НОВИЯ БРОЙ

Поезията в „Световете“ е запазена територия за наистина талантливи автори: Джеймс Джойс, Валери Станков, Венцислав Кисьов, Димитрина Равалиева, Максим Максимов; а белетристичният избор на редакторите веднага приковава вниманието към имената на Здравка Евтимова и Ганка Филиповска.

Друг, радващ се на популярност жанр, е хуморът – редовно развеселява читателите на списанието. Няма да разкриваме стихотворните и фейлетонни находки на Ивайло Диманов, Петър Софрониев, Васил Сотиров... Те са пречистваща, освежаваща глътка сред сериозните теми, които занимават Жан Кокто („ужасното дете на френската култура“) и Албер Камю: „Ако интелигенцията изчезне, ще настъпи нощта на диктатурата...“.

Въобще тематичното преливане на литературоведски и философски портрети с „леки“ течения в музиката и киното е твърде сполучливо намерено. Така всеки читател ще открие за себе си нишата на интересите си: дали да чете за призьорите в тазгодишните награди „Оскар“ или подробен портрет на легендата Жерар Филип, дали да влезе в „невъзможните“ роли на Евгения Радилова (българката с много лица, която превзе Ню Йорк) или да присъства виртуално на откритата в Пазарджик изложба на проф. Стоимен Стоилов. А ако някой е позабравил хитовете на Ленард Коен, ще си ги припомни, прочитайки мемоарния текст на световния режисьор Тони Палмър.

Театърът и различните му форми винаги присъства тук с важни акценти: как интерпретират Шекспир днешните театрали ни информира Даниела Стрелкова-Дянкова; за финал на брой 7 ни очаква монодрамата на Христо Бойчев „Феномен“.

Но това не е краят...

Има още: зашеметяващи еротични рисунки на Вадим Лазаркевич, любопитни страници, книги на български писатели в чужбина и... естетското усещане да разлистваш едно стойностно издание за изкуство – самото то е произведение на дизайнерската виртуозност, дело на Мария Бакоева, с идейния и редакторски принос на Захари Иванов (главен редактор и издател) и Ивайло Диманов (отговорен редактор).  

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
26.03.2014 г. 14:38
Посетено:
2588
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18834-nov-broy-na-sp-svetovete