Издания / премиери

Премиера на "Граници на забавяне" от Пламен Антов

Представяне на сборника с разкази в София

Премиера на "Граници на забавяне" от Пламен Антов


◊ СЪБИТИЕТО

На 31 март 2014 г.  от 17.00 ч.
в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" - София

ще бъде представен
сборникът с разкази "
Граници на забавяне"
от Пламен Антов



За книгата ще говорят Борис Минков и Бойко Пенчев.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата само на пръв поглед изглежда да е просто сборник с разкази. Всъщност отделните творби в нея са свързани с множество видими и невидими нишки, които ги подреждат в цялостен, мрежовидно разгръщащ се сюжет. Нишки, чието разплитане превръща внимателния читател в активен съучастник, въвлича го в литературни игри, които приличат на ребуси: нищо не е (само) такова, каквото изглежда; няма реалност, а игра на реалности, симулация, заместване…

Книгата подрежда няколко истории, които демонстративно се съпротивляват на лекото писане и лекото четене, при все че нерядко ползват тъкмо хватките на популярната литература: любов и прелъстяване (в режима на модела “курортна история”), несъстояла се и измисляна любов, инцестна любов, убийство от любов… Ала най-важното тук се намира винаги една крачка по-нататък. Не фабулата, не онова, което се е случило, не “животът”, а технологията на езиците, които го разказват и в крайна сметка заместват.  

И не на последно място – удоволствието от стила, разбира се.

Сред различните модели, които се разпознават по страниците и между тях, е и моделът “упражнения по стил”. Читателят ще разпознае ред велики сенки на автори и творби, на почерци и стилистики, които книгата се забавлява да цитира, следва, разклонява, преобръща.


Автор:
Организаторите
Публикация:
25.03.2014 г. 12:48
Посетено:
1144
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18819-premiera-na-granitsi-na-zabavyane-ot-plamen-antov