Издания / премиери

Весела Ляхова за забравените исторически събития в дебютния си роман “Бежанци”

Премиера на романа в Русе

Весела Ляхова за забравените исторически събития в дебютния си роман “Бежанци”


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 март 2014 г. от 18:00 часа
BH кафе-библиотека, Русе

ще представи
дебютния роман на българската писателка
Весела Ляхова - “Бежанци”


В него тя засяга малко засегната част от българската история, свързана с Драмското въстание от 1941 г. и обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война.

Чрез произведението тя предизвика читателския интерес с тази непозната тема от недалечната ни история, белязана с много страдания и неудобни истини.

Творбата бе номинирана за наградата „Хеликон” за 2013 г., предстои да бъде представена и на Международния фестивал на първите романисти в Будапеща.


“За историята, която аз разказвам, се знае много по-малко в сравнение с предходните преселнически вълни, които следват Балканските и Първата световна война. Фактът на дългото премълчаване на тези събития вероятно подсилва емоционалния ефект върху читателите, особено тези, които имат лична връзка.”, сподели авторката за творбата си.

В среща-дискусия с авторката ще разберете защо трябва да знаем миналото си, как то влияе на бъдещето ни и какво е нужно за написването на епичен класически роман като “Бежанци”.

Началото е на 27 март от 18:00 ч в BH кафе-библиотека. 

Автор:
BH кафе-библиотека
Публикация:
24.03.2014 г. 13:23
Посетено:
2107
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18816-vesela-lyahova-za-zabravenite-istoricheski-sabitiya-v-debyutniya-si-roman-bezhantsi