Издания / премиери

"Mоите правилни възгледи за всичко" от Лешек Колаковски

Представяне на книгата на големия полски философ и историк на идеите в Русе

"Mоите правилни възгледи за всичко" от Лешек Колаковски


◊ СЪБИТИЕТО

Полски институт - София
съвместно с
Издателство СОНМ, Международното дружество „Елиас Канети“ и Клуба на дейците на културата в Русе

Ви канят на
25 март 2014 (вторник), 18.00 ч.,
в Клуба на дейците на културата в Русе, ул. „Константин Иречек“ 2
вход свободен

на представяне на българското издание на книгата
„Моите правилни възгледи за всичко“
на Лешек Колаковски

(Издателство СОНМ, превод – Правда Спасова)

Книгата ще представи преводачката проф. д-р на философските науки Правда Спасова от Института за изследване на обществата и знанието – БАН.

Ще следва прожекция на документалния филм
„Професорът. За Лешек Колаковски“
(реж. Мария Змарз-Кочанович)

 
◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

„Mоите правилни възгледи за всичко” - сборник с есета на най-големия полски философ и историк на идеите. В него са включени текстове от 80-те и 90-те години на миналия век. Авторът, с присъщата му брилянтност на изказа, анализира връзката между религията и нашата цивилизация, изследва пътищата на злото и утопичното мислене, разкрива взаимоотношенията между истината, демокрацията и свободата, както и идеите, формиращи новото време.

„Не всички имат време дълго да изучават философия и политическите науки. Защо да не им улесним живота, предоставяйки им настоящата Голяма енциклопедия? Моля да обърнете внимание, че редът, както във всяка енциклопедия, е азбучен. Но това не е старомодната смешна азбука, а съвременна, деконструктивистка. Всеки може да разбере преимуществата й. Пост-модернизъм: всичко е позволено. Деконструктивизъм: каквото и да се каже, тъй и тъй нищо не означава. Пост-структурализъм: не знаем какво е това. Скептицизъм: нищо не се знае. Историзъм: днес това е истина, а утре нещо друго. Екзистенциализъм: и ти можеш да си трагичен герой.“
(Лешек Колаковски, „Mоите правилни възгледи за всичко”, из: “Голямата енциклопедия на философията и политическите науки“).


Лешек Колаковски (1927-2009) – полски философ, историк на философията, есеист и публицист. От 1968 г., след като му отнемат катедрата във Варшавския университет, живее в емиграция. През 1972-1991 е преподавател (Senior Research Fellow) в All Souls College в Университета в Оксфорд.

Основен обект на интересите му е историята на философията, както и философия на културата и религията. Колаковски пише и литературни творби – философски романи и приказки.

Автор: Полски институт - София
20.03.2014 г. 21:02
Посетено: 914
Етикети: премиера, Лешек Колаковски, полски философ, Mоите правилни възгледи за всичко
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18808-moite-pravilni-vazgledi-za-vsichko-ot-leshek-kolakovski