Издания / премиери

Представяне на книгата "План D" от Симон Урбан

Нова книга от поредицата "Вълшебната планина" на издателство "Атлантис-КЛ"

Представяне на книгата "План D" от Симон Урбан


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Атлантис-КЛ"  
представя
новата си книга от поредицата „Вълшебната планина”

"
План D" от Симон Урбан
Превод Любомир Илиев

Книгата ще представи писателят Емил Андреев
С участието на преводача Любомир Илиев

На 19.03.2014, сряда, 18.30 ч.
в книжарница "Хеликон" – Гранд хотел "България",
бул. "Цар Освободител" 4



◊ КНИГАТА

Източен Берлин, есента на 2011 година: обединението на двете Германии не е успяло, Егон Кренц е на власт вече двайсет и две години, а Германската демократична република – пред фалит. Столицата й прилича на грохнало чудовище, задръстено и вмирисано от милионите мотори на автомобилите „Фобос“, наследили някогашния „Трабант“. За да оцелее, социализмът има един-единствен шанс: да преговаря с ФРГ и нейния федерален канцлер Оскар Лафонтен за икономически облекчения.

Но ето че един бивш съветник на Кренц е намерен обесен и всички следи водят към Щази. Когато за убийството информира и седмичникът „Шпигел“, става ясно: ако невинността на Щази не се докаже, с ГДР е свършено.

В сивочерния, занемарен Източен Берлин Мартин Вегенер от Народната милиция и западногерманският му колега Рихард Брендел се опитват да открият убийците – и откриват причините за катастрофата на ГДР.
 
Симон Урбан разказва увлекателно, остроумно и с хаплива ирония за политическата и човешката измяна, за напразното търсене на истината и любовта. Но „План D“ далеч не е само немско-немски трилър, защото хвърля светлина върху някои от най-големите заблуди в Европа през миналото столетие, които съществуват и до ден-днешен.


"Книга, която пише алтернативна история на света. Омичен и много успешен отказ от всякаква форма на носталгия по миналото."
- Дер Щандарт

""План D" изумява със своето богатство от гениални хрумвания и неминуемо възхищава читателя. Макар на пръв поглед да е обемист, в романа на Урбан няма нито един излишен грам. Истинска радост доставя срещата с този нов автор, надарен с толкова много фантазия."
- Ди Цайт


"Грандиозна идея, оригиналност в детайлите, тънък цинизъм и хумор... Симон Урбан успява да сътвори ГДР през 2011 г., без да изпадне в нелепи крайности. Всеки, който обича езика, несъмнено ще се опияни от думите на младия автор. С визиите си за обществото и политиката Урбан е говорител на онези хора, които демонстрират по улици и площади срещу несправедливостта в днешния глобализиран свят."
- Нюрнбергер Цайтунг

'Великолепен шпионски трилър, който силно напомня за стълкновенията от годините на Студената война в романите на Джон Льо Каре. Читателят го поглъща жадно, а когато затвори последната страница, изпитва съжаление, че е свършил.'
- Нойе Цюрхер Цайтунг


◊ ПОВЕЧЕ

За книгата и автора:

Симон Урбан / Simon Urban
(род. 1975 г. в Хаген) следва германистика в Мюнстер и художествено писане в Германския литературен институт в Лайпциг. Името му нашумява първо в бранша на рекламата, където се отличава със запомнящи се постижения, донесли му множество награди. “План D” е дебютният му роман.


За поредицата:

Книгата излиза в поредицата “Вълшебната планина”, в която издателството предлага съвременна проза от Германия, Австрия и Швейцария.

Следващи заглавия от поредицата: „Леон и Луизе” от швейцарския автор Алекс Капю, „Островът на птиците“ от Уве Тим.


За преводача:

Любомир Илиев
е eдин от най-изтъкнатите български преводачи. Четирикратен носител е на Годишната награда на Съюза на преводачите в България, двукратен – на Националната награда за превод „Христо Г. Данов”, а през 2012 г. бе удостоен и с Австрийската държавна награда за литературен превод.

Списъкът на преведените от него творби е внушителен и респектира със сложността на текстовете, разнообразието на жанровете и художествените форми. С преводите си той изкачва връх след връх: Гьотевият “Фауст”, “Човекът без качества” на Роберт Музил, “Корабът на глупците” на Себастиян Брант, “Смъртта на Вергилий” и „Сомнамбулите” на Херман Брох, книги от нобеловите лауреати Херман Хесе, Хайнрих Бьол и Гюнтер Грас, от класици като Шилер, Лесинг, Айхендорф, Новалис, както и творби на по-съвременни автори като Бернхард Шлинк, Ханс-Улрих Трайхел, Уве Тим, Мартин Зутер, Даниел Келман, Уве Телкамп, Сибиле Левичаров и др.



Автор:
Издателство "Атлантис-КЛ"
Публикация:
17.03.2014 г. 20:14
Етикети:
Посетено:
1545
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18796-predstavyane-na-knigata-plan-d-ot-simon-urban