Издания / премиери

Представяне на "Страници и странници в българската култура" от Радка Пенчева

Сборникът включва 12 статии и студии, посветени на български писатели

Представяне на "Страници и странници в българската култура" от Радка Пенчева


◊ СЪБИТИЕТО

На 20 март (четвъртък) от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе ще бъде представена книгата на д-р Радка Пенчева „Страници и странници в българската култура“. Книгата ще представи доц. д-р Владимир Донев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Сборникът включва 12 статии и студии, посветени на писателите Иван Кирилов, Панчо Михайлов, Димчо Дебелянов, Яна Язова, Матвей Вълев, Ангел Каралийчев, Никола Агънски, на критиците Иван Богданов и Георги Константинов, анархистите Георги Шейтанов и Петър Мазнев, на Петър Габе - бащата на известната българска поетеса Дора Габе.
   
„Страници и странници в българската култура“ има за цел да провокира интерес към творчеството и делото на тези писатели и личности и паметта ни за тях.
   

◊ ЗА АВТОРА

Д-р Радка Пенчева е завършила Държавния библиотекарски институт в гр. София (днес СВУБИТ) и Българска филология във ВТУ „Св. св. „Кирил и Методий“. От 1987 г. работи във филиала на Националния литературен музей в гр. Велико Търново – къща-музей „Емилиян Станев“, а от 1991 г. е завеждащ музея. Председател е на Сдружение „Емилиян Станев“ - организация с нестопанска цел в обществена полза.

Научните й интереси са съсредоточени в областта на литературната история и критика, литературната мемоаристика и архивистика. Има публикации върху творчеството на Емилиян Станев, както и върху писатели, някои от които - напълно забравени днес.

Автор е на книгите: „Емилиян Станев. Разкази за деца“ (в съавторство), „Литературният архив - недоразказаната памет“, „Творческият архив на Емилиян Станев и визиите му за историята в романа „Иван Кондарев“, „Сюжети на забравата. Реванши на паметта“. Съставител и/или редактор на книгите: „Емилиян Станев. Личност и творческа съдба“, „История. Истории. Наративи. Българската историческа проза от втората половина на ХХ век“, „Емилиян Станев. Дневници от различни години“, „Спомени за Емилиян Станев“ и др.

Автор: РБ “Любен Каравелов” – Русе
16.03.2014 г. 14:28
Посетено: 1066
Етикети: представяне в Русе, български писатели, сборник, Радка Пенчева, Страници и странници в българската култура
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18781-predstavyane-na-stranitsi-i-strannitsi-v-balgarskata-kultura-ot-radka-pencheva