Издания / премиери

Представяне на сборника "Литургическо богословие" на протопр. Александър Шмеман

Изданието включва две изследвания на отец А. Шмеман: "Въведение в литургическото богословие" и "Евхаристията – тайнство на Царството"

Представяне на сборника "Литургическо богословие" на протопр. Александър Шмеман


◊ ПОКАНА

Издателство "Омофор"
Ви кани на

представянето на сборника „Литургическо богословие“
на протопр. Александър Шмеман


Изданието включва две изследвания на отец А. Шмеман: "Въведение в литургическото богословие" и "Евхаристията – тайнство на Царството"


Проблемът за литургическата криза, който е сърцевината на търсенията и размишленията на богослова и духовника, не е загубил своята актуалност и днес. Като се основава на закона на молитвата, който е закон на вярата – Lex orandi est lex credendi – отец А. Шмеман свързва изхода от тази криза с учението за евхаристийната еклисиология, в която събранието на Божия народ се разглежда като първична форма на Евхаристията, а Евхаристията – като първична форма на Църквата.

Самият автор казва за своя труд: "Бих искал да стане ясна богословската и духовната перспектива, в която е написана тази книга. Съзнавам ясно, че в нея се докосвам до тази сфера от църковния живот, която поради различни причини мълчаливо се приема за неприкосновена, защитена от своего рода "табу" - поне в Православната църква е така... Става дума за сферата на богослужението, на литургическия живот, на литургическия опит... дръзновението и критиката спираха до свещения праг на храма, замлъкваха при първите слова на извечно извършващото се в него литургическо тайнство... Длъжен съм да изповядам, че не от евтина дързост наруших това "табу", а поради вярност към богословието и към неговото истинско призвание в Църквата.".

Книгата ще представят:

Редакторът на българското издание
Дякон доц. д-р Иван Иванов

Преподавател по литургика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Автор на множество научни публикации, посветени на литургическото богословие и църковната музика. От 2006 г. е редовен член на Световната асоциация на литургистите; сътрудник по въпросите на литургиката на Православната църква към Радио Ватикана, Италия.
 
Венета Дякова, преводач на българското издание

Завършва българска филология в СУ и работи като журналист във вестниците „Студентска трибуна, „Демокрация" и др. След работата й в сферата на журналистиката, се посвещава на учителската дейност като дългогодишен преподавател по български език и литература в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски". Преводач и редактор на десетки книги към издателството за православна литература „Омофор".


Къде: ателие-книжарница „Къща за птици" (София, ул. “Проф. Асен Златаров” 22)
Кога: 20 март (четвъртък), 18:30 ч.



Автор:
Издателство "Омофор"
Публикация:
15.03.2014 г. 17:44
Етикети:
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18777-predstavyane-na-sbornika-liturgichesko-bogoslovie-na-protopr-aleksandar-shmeman