Издания / премиери

Родна китка. Отбор народни песни

90 г. по-късно

◊ СЪБИТИЕТО

Колекцията от фолклорни антологии на Електронно издателство LiterNet се попълни с нов том - "Родна китка. Отбор народни песни". Книгата е дело на известния български езиковед и културен деятел Беньо Цонев, а нейната първа публикация е осъществена преди 90 г.

Сегашното издание е направено под редакцията на Тодор Моллов и е придружено с "Предговор" (от съставителя) и "Бележка на редактора", които поставят антологията с лице към българската култура - преди и сега.


◊ ПОВЕЧЕ ОТ РЕДАКТОРА

"Антологията "Родна китка" (с подзаглавие "Отбор народни песни"), която е съставена и наредена от известния ни лингвист проф. Беньо Цонев, е издадена през 1916 г. - само година преди излизането на "Книга на песните", представителната подборка на Пенчо Славейков. Тези две антологии имат редица сходства - целят представянето на най-доброто от българския фолклор, при това в подбор от всички дялове на Отечеството, държат на едноличните естетизирани преработки на оригиналните песни не само (и не толкова) в областта на езика, но и на формата и на съдържанието, което е особено важно за по-нататъшното (вече "книжовно-репродуцирано") битие на песните. Макар че тези намеси придават уникален "авторизиран" характер на народните творби (поради което няма да ги срещнем в сериозните научни изследвания), посочените две антологии стават изключително популярни сред интелигентните читатели. Доказаните високи качества на техните съставители им придават характеристиките на емблематичен (и важен за нас днес) културологичен "срез", който ни разкрива реалните параметри на функционирането на българската народна поезия сред интелигенцията - нещо като "златно сечение" на мястото на фолклора в българския културен живот в периода "между войните"." (Из "Бележка на редактора").


◊ ПОВЕЧЕ ОТ СЪСТАВИТЕЛЯ

"Откак боравя с нашите народни песни, за да ги проучвам откъм език и стил, отбелязвал съм си ония от тях, които изпъкват между другите с художествен строеж и замисъл, отбелязвал съм ги винаги с една и съща мисъл на ум - да издам някога една сбирка отбрани песни, та да се види в едно събрана хубостта на българската поезия. С тая мисъл бях събрал кое от печатни сборници, кое от лични записи, доста голям брой народни песни, които чакаха сгоден час да видят бял свят. И сгодният час наистина дойде, когато по високопохвалния почин на г. министъра Пешева при нашето Просветно Министерство се основа особен Просветителен Комитет, който да избира четиво за читалищата в новите земи.

...

През време, когато науката немее пред величието на това, що се твори с пушка и нож, аз посегнах към онова творчество, що е творил народът ни през мирни години, за да покажа, че тоя наш народ е тъй също мощен творец на поетични ценности, както е мощен победител на бойните полета." (Из "Предговор" от Беньо Цонев).

Автор:
Георги Чобанов
Публикация:
10.03.2006 г. 17:04
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1875-rodna-kitka-otbor-narodni-pesni