Издания / премиери

Крикор Азарян се завръща

На 15 март – паметна вечер на изтъкнатия режисьор

Крикор Азарян се завръща


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Захарий Стоянов” пуска на книжния пазар сборника „Крикор Азарян – алхимията на играта”, посветен на 80-годишнината от рождението на изтъкнатия български режисьор. Според съставителката Валентина Радинска, съпругата на режисьора, „чрез този сборник, посветен на паметта на Азарян – Режисьора, и Азарян – Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме, и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде и завинаги ще остане висок образец и мярка, с които да се съобразяваме по земния си път”.

Книгата ще бъде представена за първи път на вечер в памет на Крикор Азарян на 15 март (събота). Тя се организира от Министерството на културата, театър „Българска армия”, Народен театър „Иван Вазов”, Столична община, Фондация „проф. Крикор Азарян” и издателство „Захарий Стоянов”.

На 15 март от 16 ч. пред Народния театър „Иван Вазов” ще бъде открита изложба, посветена на големия режисьор, организирана от Съюза на артистите, а от 17 ч. ще бъде премиерата на сборника във фоайето на ІІ етаж в Народния театър. А тържествената вечер в памет на Крикор Азарян ще бъде в театър „Българска армия” същия ден от 19 ч. На следващия ден 16 март (неделя) в камерната зала на VІ етаж в Народния театър „Иван Вазов” ще бъде представена „Лазарица” – постановка на проф. Крикор Азарян.  


◊ ЗА КНИГАТА

В сборника „Крикор Азарян – алхимия на играта” участват режисьори, артисти, писатели, художници, музиканти - приятели, колеги, възпитаници и почитатели на режисьора и е богато илюстрирана със снимки от негови  постановки.

Проф. Красимир Спасов заявява: „За Азарян – Режисьора, доминанта в изкуството на театъра бе Играта”, драматургът Боян Папазов го определя като „древна душа”, а за Марин Янев е мъдрец. Според Галин Стоев „Азарян превръщал невъзможността на живеенето в художествена енергия”. Спомените, автори на които са и Стефан Цанев, Христо Мутафчиев, Койна Русева, Камен Донев, Мариус Куркински, Валентин Танев, Илка Зафирова, Кирил Кавадарков, Стефан Вълдобрев и други театрални дейци се „оцветяват” от мъдростта на „10 Кокови заповеди”, първите две от които са: „Бъди в мир със себе си.” и „На сцената не излизай, ако нямаш какво да кажеш”. Към книгата има приложен диск с документалния филм „45 градуса по Азарян” (2009) – автор Лилия Абаджиева.

Крикор Азарян е всепризнат майстор на режисурата, учител на поколение актьори, вписал се трайно в историята на българския театър. Запознаването с творческия му  процес е повече от полезно за днешните театрали - режисьори, актьори, драматурзи и особено за младите – студенти и любители на театъра. Сборникът е актуален не само затова, че излиза скоро след кончината на големия творец, но и защото има и практическа полза от него.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
11.03.2014 г. 10:48
Посетено:
1405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18746-krikor-azaryan-se-zavrashta