Издания / премиери

Премиера на "Всички разкази са за теб" от Мирела Иванова

Съвременна българска проза

Премиера на "Всички разкази са за теб" от Мирела Иванова


◊ СЪБИТИЕТО

На 6 март, четвъртък, от 18.30 часа в Софийската градска художествена галерия ще се състои

премиерата на новата книга на Мирела Иванова "
Всички разкази са за теб"

Книгата ще бъде представена с неочакваните прочити на  социолога Боян Знеполски и историка Димитър Стоянович, и артистичното съучастие на Мила Люцканова и Мариана Крънчева, на Ивайло Александров и Габриела Панчева от LAOKOONTANGO.


◊ ЗА КНИГАТА

Върху титулната страница на последната, току що издадена от “Прозорец” книга на Мирела Иванова “Всички разкази са за теб”, е написано: “Тези истории са се случили, само хората са други или другаде”.

Томчето включва дузина разкази, които можем да четем и като отломъци от съвременността, и от собствените си участи. Захлупени под политическите и социални абсурди на времето или втурнали се да изпълним криворазбраните рецепти за успех, все по-рядко оставаме насаме със себе си и вътрешните си озарения, с милостивите значения на простите неща: достойнството, децата, плодоносните усилия да направим добро, ведростта на усмивката.

Губим ли себе си, когато губим любовта? Докъде се простират дългите сенки на миналото? С какъв смисъл да “слепим” разкъсаните си биографии, разпарчетосаното си съществуваме?

“Всички разкази са за теб” е книга, която помни българските времена, трепетните обиталища на детството и духа, смее се самоиронично, търси знаците на сбъдването, крещи чат-пат от болка, бори се несмиримо или смирено се отдръпва, стъписана от внезапността на любовта или раздялата.

“Всички разкази са за теб” е книга, която вярва в различието и го изговаря задъхано в героите си: университетски преподаватели, лекари, пациенти, фотографи, музиканти, клошари, художнички.

“Всички разкази са за теб” е книга, която се обръща към читателите си на “ти”, защото се осланя на  надеждата, че животът зависи и от хората, и от книгите.



◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Мирела Иванова e родена на 11 май 1962 г. в София. Учи в немската гимназия в родния си град и завършва висшето си образование в Пловдивския университет, специалност българска филология. Мирела Иванова е един от създателите и активни участници в поетичното общество “Петък 13”. Автор и водещ на телевизионните предавания “Петък 13” и “Остров за блажени” по БНТ. Автор и сценарист на два документални филма за патриарха на българската национална литература Иван Вазов: “И мойте песни все ще се четат” и “Великите българи: Вазов”, автор на документалния филм “Град от думи”, разказ за уникалния литературен проект “Едно немско пътуване към Пловдив”. Съсценарист на игралния филм “Аз съм ти”, реж. Петър Попзлатев, номинация за най-добър сценарий на СБФД за 2013 г. В продължение на години е литературен наблюдател на вестниците“Стандарт” и “Капитал”. Пише стихове, разкази, литературна критика и публицистика и превежда от немски език. Съставител е на поетичните антологии “Странстването на камъните. Съвременни немски поети”, “Придавам форма на копнежа. 33 поетеси от България, Сърбия и Македония”, “Балкански азбуки: България” (на немски и български език), на том с творби на поетесата Мара Белчева “Един живот” и на том със стихотворения за малки и големи от Иван Вазов “Аз съм българче”.

Мирела Иванова е издала поетичните книги “Каменни криле” - “Георги Бакалов”, Варна, 1985 ; “Шепоти” – Самиздат, София, 1989; “Самотна игра” – “Български писател”, София, 1990; “Памет за подробности” – “Пан”, София, 1992; “Разглобяване на играчките” – “Отечество”, София, 1995; “Einsames Spiel” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2000 (32 стихотворения на немски език – превод, бележки и послеслов – Норберт Рандов); “Еклектики” – “Сонм”, София, 2002; “Versoenung mit der Kaelte” – “Wunderhorn”, Heidelberg, 2004 (52 стихотворения и есето “Призоваване на поезията” вместо послеслов – превод и бележки – д-р Габи Тиман), “Бавно”, разкази и стихотворения, “Жанет 45”, Пловдив, 2009, 2013, “Любовите ни”, поетична антология, “Жанет 45”, Пловдив, 2012, “Всички разкази са за теб”, ИК “Прозорец”, София, 2014 г.


“Памет за подробности” получава наградата на Съюза на българските писатели за най-добра поетична книга през 1993 година, “Еклектики” – наградата за най-добра книга на 2002 година на Сдружението на българските писатели. Мирела Иванова е носител на наградата за поезия на вестник “Труд” през 1999 година и на Националната награда за българска художествена литература “Христо Г. Данов” през 2003. През 2002 в Мюнхен й е присъдена наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа на името на Херман Ленц, връчвана ежегодно от немския медиен магнат д-р Хуберт Бурда.

Стихотворенията на Мирела Иванова са превеждани на английски, немски, испански, италиански, чешки, унгарски, турски, сръбски, ирански и са включени в антологиите на българската поезия в страната и чужбина, печатани са на страниците на някои от най-големите европейски вестници – Ди Цайт, Нойе Цюрхер Цайтунг, Хюриет, Газета виборча.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
03.03.2014 г. 16:13
Етикети:
СГХГпремиерапрозаМирела Иванова
изд. Прозорец
Всички разкази са за теб
Посетено:
1629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18693-premiera-na-vsichki-razkazi-sa-za-teb-ot-mirela-ivanova