Издания / премиери

Представяне на каталога "Transformation Always Takes Time And Energy" на Правдолюб Иванов

Каталогът обхваща селектирани творби от 1995 до 2013 г., включвайки и скорошни работи на художника

Представяне на каталога "Transformation Always Takes Time And Energy" на Правдолюб Иванов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Sariev Contemporary" и Издателска Къща „Жанет 45“
представят:

Представяне на каталога "Transformation Always Takes Time And Energy"
на Правдолюб Иванов


5 март 2014 (сряда), 18:30 ч.
СГХГ, ул. "Ген Гурко" 1, София


Водещ: Мария Василева – главен уредник, СГХГ

Участници:
. Правдолюб Иванов - автор
. Яра Бубнова – куратор, автор на текстове в каталога
. Манол Пейков – управител, ИК „Жанет 45“
. Веселина Сариева - директор, галерия „Sariev Contemporary”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗДАНИЕТО

"Transformation Always Takes Time And Energy" e първият ретроспективен каталог на българския съвременен автор Правдолюб Иванов. Каталогът обхваща селектирани творби от 1995 до 2013 г., включвайки и скорошни работи на Правдолюб Иванов. Цветното издание е от 88 страници и съдържа текстове на английски език с автори Яра Бубнова и Валтер Зайдл.

"Transformation Always Takes Time And Energy" е издание на галерия „Sariev Contemporary“ съвместно с издателство “Жанет 45”, подкрепено с награда „Гауденц Б. Руф” 2013 и от Община Пловдив.

За Прaвдолюб Иванов в текста си към каталога Яра Бубнова казва:

“Правдолюб Иванов е един от най-активните днес български художници. Сред работите му има обекти, рисунки, скулптури, фотографии, инсталации, текстове, a напоследък и видео. Вероятно, най-лесно и достатъчно безотговорно той може да бъде определен като пост-концептуален художник. И макар изясняването на понятието „концептуален“ да може доста да отдалечи този текст от самия Правдолюб, в работите му почти винаги се усещат въпроси - какво и къде е мястото на изкуството в наши дни? Това очевидно го свързва с продължителната, широка и флуидна традиция на концептуализма.

Художникът рядко задава въпросите си с думи – при повърхностен поглед към работите му може дори да ни се стори, че сме пред един вид постулирани отговори. Но при вглеждане в направеното за почти три десетилетия професионална дейност, се усеща, че именно поставянето на очевидности под съмнение, подтикването към формулиране на въпроси, е най-силната страна на Правдолюб Иванов. Бих го определила като висококвалифициран „интервюиращ“ изкуството във взаимоотношенията му с обществото. Всеки път се оказва, че работите разнищват не само „какво“ и „къде“, но, като естествено следствие, и „как“, „защо“, „за кого“. Художникът е увлечен от този примамливо безкраен и едновременно мотивиращ процес .”


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Правдолюб Иванов е роден през 1964 година в Пловдив. Завършил е Национална художествена академия, София, България, където днес е преподавател. От 1995 година е член-основател на сдружението Институт за съвременно изкуство – София. Правдолюб Иванов има сериозно участие на международната арт-сцена. През 2007 година заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова „Място, на което не си бил преди” на 52-то Венецианско биенале. Участник е в IV Истанбулско биенале -1995; Manifesta 3 в Любляна, Словения - 2003; XIV биенале Сидни, Австралия - 2004; в IV Берлинско биенале - 2006 година. Произведения на Правдолюб Иванов са част от колекциите: Софийска градска художествена галерия; ERSTE Bank, Aвстрия; European Investment Bank, Люксембург; European Patent Office, Mюнхен, Vehbi Koc Foundation, Истанбул и Art Vintage Collection, Израел; частните колекции на René Block, Берлин, Д-р Хайнц и Д-р Кюн, Виена Австрия; Недко Солаков и Слава Наковска, София; Спас Русев, София, Лондон. Произведения на Правдолюб Иванов са репродуцирани в издания като Artforum, Frieze, Flash Art и Kunstforum, както и в публикацията East Art Map.


Автор: ИК Жанет 45
28.02.2014 г. 16:32
Посетено: 1418
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18677-predstavyane-na-kataloga-transformation-always-takes-time-and-energy-na-pravdolyub-ivanov