Издания / премиери

Юбилейна вечер на Димитър Васин

Премиера на "Отключено" в гр. Севлиево

Юбилейна вечер на Димитър Васин


◊ СЪБИТИЕТО

Новото томче с избрани стихове на Димитър Васин носи заглавието „Отключено“ (2014 г., „М-прес“).

Книгата ще бъде представена по случай 70-годишнината на поета в гр. Севлиево на 20 февруари 2014 г. от 18 ч.

Събитието се организира от Съюза на българските писатели и Народно читалище „Развитие – 1870“, Севлиево, където ще се съберат десетките почитатели на Димитър Васин от града и от страната.

За книгата ще говори поетесата Анжела Димчева, стиховете ще представи актьорът Милен Иванов.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА

В „Отключено“ виждаме как всеки цикъл от включените единадесет книги притежава съвсем различна визия – структурно, строфично, ритмично, алитерационно, тематично. Тук не само заглавието фиксира едно открехнато, динамично понятие. Ремиксът на синонимното „отключване“ има и директните си форми, и алегорични, и метафорични: преминава се праг, отключва се врата, подарява се ключ, събужда се домът, прониква се в тъгата. В тази книга кодовете зад всяко послание, пейзаж и емоция могат да бъдат разгадани с паролите ключ, любов, корени, сълза, смърт.

Димитър Васин е пречистил до буква написаното – в което и да е стихотворение ще ни изуми онтологичното владеене на всяка тема и на микрониво, и в абстрактната проблематика. Той говори с еднаква сложност за съседа и панелния блок, за селската къща и майката, за любимата жена и цветето, за омразата и любовта, за вселената и Бог, и за вятъра – дори неродения. Едни на пръв поглед обикновени думички – хляб, нож, гроб, кръв, глад, слънце, дъжд – са натоварени с роли, те са персонажи от невероятно пъстър театър. Особено Смъртта – тя дирижира йерархията на света, но тя е и демистифицирана, обяснена и красиво необяснима, но поетът никога не е безсилен пред нея, тя пази границата между плътта и универсума, там, където се пише Историята – на човечеството и на всеки индивид.


◊ ЗА АВТОРА

Димитър Васин е роден на 15.02.1944 г. в село Дамяново, Севлиевско. Учи в родното си село, гимназия в Севлиево, Учителски институт в Плевен и Българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Бил е учител, повече от 25 години редактор на вестник „Росица“ – Севлиево, а последните 10 години от трудовия си стаж е организатор на читалищната дейност в Севлиево. Пише стихове от 15-годишна възраст. За първи път печата в списание „Родна реч“. Дълги години сътрудничи на много от централните издания. Негови поетични творби са излъчвани по Българското национално радио и Българската национална телевизия. Превеждани са и на чужди езици. Димитър Васин е носител на Априловската награда за поезия и на много национални отличия. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на стихосбирките „Праг“, „Когато се открием“, „По пладне някъде“, „Животопис“, „Осмоболия“, „Идвам и аз…“ (за деца), „Опора“, „Горещници“ (избрана лирика), „Наследство“, „Стряха“, „Шевица“, „Съм и…“, „Пладнище“, „Обърнати отсъствия“ (електронно издание), „Малко е да се обичаме”, „А да пристигна закъснявам...“, „Отключено“ (избрана лирика).

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
16.02.2014 г. 18:19