Издания / премиери

Премиера на книгата "Кметът Божидар Здравков"

За един от най-заслужилите кметове, които Пловдив е имал в своята история

Премиера на книгата "Кметът Божидар Здравков"


◊ ПОКАНА

Издателство "Летера"
и Народна библиотека "Иван Вазов"
Ви канят на

премиерата на книгата "Кметът Божидар Здравков"
Съставители: проф. д-р Радка Колева, Анастасия Толева

Книгата представя Нели Петрова

20.02.2014 г., 17.30 ч.
НБ "Иван Вазов", Пловдив


◊ ЗА КНИГАТА

"Кметът Божидар Здравков"
Из личния му архив
Публикации в периодичния печат

Съставители: проф. д-р Радка Колева, Анастасия Толева


Божидар Здравков е роден в попадналия след Берлинския договор в Сърбия Пирот на 30 януари 1884 г. Завършва гимназия в Ниш. След Сръбско-българската война семейството му емигрира в България. От 1905 до 1907 г. Здравков учи право в Софийския университет. След скандала с освиркването на цар Фердинанд в 1907 г. и закриването на университета Здравков заминава да учи в Загребския университет, в който завършва право в 1909 г. Връща се в България и работи като съдия в Ямбол и Сливен. От 1914 г. е заместник-прокурор в Пловдив. Участва във войните и след завръщането си от фронта през 1918 г. практикува като адвокат. Като подпредседател на Демократическата партия в Пловдив се кандидатира за кмет на града. Избиран е за кмет за два мандата – от 1932 до 1935 г. и от 1936 до 1939 г. – плодотворни творчески години на строителство и благоустройство. Следите от управлението на Б. Здравков и днес са част от облика на града. Умира на 25 септември 1959 г. в Пловдив.

Божидар Здравков – просветен, енергичен и безспорно честен обществен деятел, е един от най-заслужилите кметове, които Пловдив е имал в своята досегашна история.
В. „Борба“, 1939 г.

Това е мнението на съвременниците за Божидар Здравков. Но и днес историята не променя високата оценка за мащабната благоустройствена програма на творческото му управление. В рамките на двата си мандата като кмет Божидар Здравков развива изключително ползотворна дейност за града. По време на управлението му се разгръща мащабно строителство на училища, обществени сгради и паркове. Решават се важни благоустройствени, здравни, социални и просветни проблеми на града като водоснабдяването и канализацията, регулацията на коритото на Марица, залесяването и облагородяването на тепетата и др. С неговата намеса Пловдив се утвърждава като панаирен център на България. В книгата са включени неговата автобиография, записки от кметуването му, архивни документи и снимков материал, илюстриращ делото му. Освен с документалната си стойност, написаното от Божидар Здравков е пропито с човешка емоция, докосва ни с радостите и разочарованията, съпътстващи неговите начинания.

"На мене при това се налага товар, какъвто досега не съм чувствал, че съществува. Аз ставам представител на града и на неговите интереси. Ще трябва да отстоявам тези интереси, като ще имам съзнанието още от първия момент на моето кметуване, че това съм аз, лично аз и никой друг, на когото са поверени те и който има дълг да ги защити."
Божидар Здравков

Автор:
Изд. Летера
Публикация:
12.02.2014 г. 14:35
Етикети:
премиера на книгаЛетера
Анастасия Толева
проф. д-р Радка Колева
Кметът Божидар Здравков
Посетено:
1910
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18572-premiera-na-knigata-kmetat-bozhidar-zdravkov