Издания / премиери

Любовната лирика на Любомир Левчев събрана в нова антология

Представяне на антологията "В невидимата кула" във Vivacom Art Hall

Любовната лирика на Любомир Левчев събрана в нова антология


◊ СЪБИТИЕТО

Любовната лирика на Любомир Левчев събрана в нова антология

„Любов колкото една песен –
това е
сън на дете,
целунало за първи път луната,
учителката наша по безумие.“
(из „Свободно небе“, 1989)

ИК "Жанет 45" с гордост съобщава, че в навечерието на 14 февруари, който по цял свят се чества като празник на любовта и виното, ще представи антологията „В невидимата кула“, събрала най-хубавите любовни стихове на Любомир Левчев.

Книгата  излиза от печат в тираж 1000 екземпляра, от които 33 са номерирани и оформени като библиофилска серия с оригинални рисунки от художника Стоимен Стоилов и ще се предлага с твърда и мека корица.

Изданието ще бъде представено на чаша вино на почитателите и приятелите на поета на 13 февруари 2014 г. от 18:30 във Vivacom Art Hall. По специална покана на издателството, актьорът Руси Чанев ще прочете някои от най-емблематичните стихове на поета.

„За мен Любомир Левчев е достойна величина в поезията. В томчето са включени любовни стихотворения, които с огромно удоволствие „Жанет 45“ посвещава на Деня на влюбените и пожелава на всички щастливо изживяване на празника с поезията на Левчев!“ - споделя издателят Божана Апостолова.


◊ ЗА АВТОРА

Любомир Левчев е роден в Троян през 1935. Първата му книга „Звездите са мои“ е издадена през 1957, а днес негови книги са преведени в 36 страни. Автор на поезия, романи и сценарии, Левчев работи в Радио София и вестник Литературен фронт. Между 1979 и 1988 е председател на Съюза на българските писатели. През 1991 създава издателска къща „Орфей“, публикуваща стихосбирки и едноименно списание.

Носител е на редица международни награди, сред които „Златен медал за поезия на Френската академия и носител на званието Рицар на поезията“ (1985), голяма награда на института „Александър Пушкин“ и Сорбоната (1989); „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010).

По повод неговата 70-та годишнина през 2006 г.
Любомир Левчев е награден от президента Георги Първанов с орден Стара планина - първа степен, за „изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура“, а през 2008 получава Националната награда Христо Г. Данов за цялостно творчество.Автор: ИК Жанет 45
07.02.2014 г. 19:45
Посетено: 2794
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18551-lyubovnata-lirika-na-lyubomir-levchev-sabrana-v-nova-antologiya