Издания / премиери

Владетелят на „Приказните острови“

Премиера в София

Владетелят на „Приказните острови“


◊ СЪБИТИЕТО

Проф. д-р Златимир Коларов ще представи новата си книга с къси разкази „Приказните острови“ (изд. "Сиела") в София.

27 януари 2014 г. (понеделник), 18.30 часа, „Славянското дружество в България”, ул. "Славянска" № 6 (зад „Народния театър”).

За книгата ще говорят критиците Анжела Димчева и Никола Иванов.

В програмата още:

Произведения на В. А. Моцарт и Франц Шуберт в изпълнение на Калина Томова (сопрано) и Надежда Иванова (пиано).

 
◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА

В „Приказните острови“ е залегнала идеята за безценността на индивидуалния миг – запечатан в един поглед, в една въздишка, в една ситуация или в цял един живот. С този сборник Златимир Коларов демонстрира овладяване на един от най-сложните жанрове – късия разказ. Известно е, че има разлика между разказ, който е кратък, и късия разказ. Не е никак лесно в малък обем да завъртиш хора и идеи, човешко и абсурдно, време и материя в словесно колело, което още през 1923 г. е наречено „О’Хенриизъм“ (в книга на Брилиън Фейджин именно като синоним на виртуозно изпълнен сюжет). Авторът в тези градски разкази не стои като високомерен говорител встрани от сюжета – той е псилогогическият партньор на героя, разпитва го, изслушва го, „вкарва“ го в метафоричен фон – емоционален и екзистенциален. Без някаква специална и дълга портретна обрисовка лицата на тези герои се запечатват в съзнанието на читателя, защото те са делничните лица на страданието в един изкривен, объркан, некомуникативен свят, в който човек осъзнава, че тича на място.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Златимир Коларов е роден в София. Съпругата му е кинорежисьор, има един син. Десет години е работил в различни градове на страната като лекар и асистент по Вътрешни болести. Днес е професор към Клиниката по ревматология на Медицински университет – София. Член е на Научното дружество по ревматология, на Съюза на учените в България, на Съюза на българските писатели, на Клуба на лекарите-писатели „Д. Димов“ и на Съюза на българските филмови дейци. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза. Автор е на повече от 420 научни труда, 10 монографии и медицински справочници, 2 научно-популярни книги за пациенти, 6 белетристични книги. Сценарист е на един игрален и 4 документални филма. Две от книгите му са отличени с наградата „Д. Димов“ (2002, 2009 г.). Филмът за живота на Д. Димов е отличен с Първа награда за документален филм на Международния кинофестивал „Европа е тук“ – Пазарджик, 2008 г., а игралният филм „Пътят към върха“ – с Втора награда на Евро-азиатския фестивал за социални програми – Оренбург, Русия, 2008 г.

 
Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
22.01.2014 г. 16:48