Издания / премиери

Премиера на "Птичият събор" от Петер Сис и изложба на илюстрациите

По класическата поема на Фарид ад дин Аттар

Премиера на "Птичият събор" от Петер Сис и изложба на илюстрациите


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45"
представя

"
Птичият събор" от Петер Сис

По класическата поема на Фарид ад дин Аттар
Превод от английски Манол Пейков

Премиера на книгата и изложба на илюстрациите

Фотосинтезис, бул. "Васил Левски" 57, София
23 януари 2014 (четвъртък), 19:00

Изложбата ще продължи до 12 февруари 2014.

Представят:
. Марин Бодаков, поет
. Кирил Златков, художник
. Манол Пейков, издател

В „Птичият събор“ илюстраторът, автор и режисьор Петер Сис преразказва класическата персийска епическа поема, написана от Фарид ад дин Аттар в 12. век. Макар и с почти хилядолетна давност, притчата оживява пред съвременния читател с удивителната си актуалност.

Птиците от целия свят се събират, за да открият Симорг, своя единствен истински цар, който обитава планината Каф. Водени от папуняка, те поемат на път и прелитат седем долини: на Търсенето, на Любовта, на Знанието, на Безразличието, на Единението, на Изумлението и на Смъртта.

По пътя си те минават през най-различни изпитания, преживяват болка и загуба. Когато последните оцелели птици достигат планината, те разбират, че царя, когото търсят, всъщност са всички те – и всяка една от тях.

Рисунките с молив и акварел на Сис пресъздават перспективи от птичи поглед на всеки пейзаж, над който преминава ятото докато прелита всички краища на света в търсене на смисъла – и в крайна сметка научава, че смисълът е в настойчивото постоянство и задружните усилия.


◊ ЗА АВТОРА И ПЪРВОИЗТОЧНИКА

Роден в Бърно, в бивша Чехословакия през 1949 г., Петер Сис е илюстратор, писател и филмов режисьор с международна известност. Сис е автор на повече от двайсет книги и е седемкратен носител на наградата на Ню Йорк таймс бук ривю за най-добра илюстрована книга на годината.

Една от последните му книги е "Стената: Моето детство зад Желязната завеса" (2007), отличена с медала на Робърт Ф. Сибърт и обявена за Почетна книга на Калдекът. Петер Сис е носител на стипендията Макартър за 2003 г. Живее в град Ню Йорк със съпругата и децата си.


Малко се знае за Абу Хамед бен Абу Бакр Ебрахим (по-известен с псевдонима Фарид ад дин Аттар, или Аттар Нишапури), но подробностите, които са ни известни подсказват, че е бил човек, противопоставял се на условностите и схващанията на своето време.

Аттар (1142-1221) живял в Нишапур, в североизточна Персия. Известен бил като Аптекаря, защото пишел стиховете си в аптека, която се ползвала като лечебница и където същевременно се продавали парфюми. Аттар имал теологическо образование и пътувал много: до Египет, Дамаск и Мека; посетил дори отдалечени места като Туркестан и Индия. За него казвали, че „никога не дирел царско благоволение“. Освен „Птичият събор“ (известен още като „Беседата“ или „Птичето събрание“), той написва „Жития на светците“ в проза. В нея Аттар събира посланията на суфистките светци, които нямали свои собствени текстове.

Аттар бил осъден като еретик и прогонен, а имуществото му било заграбено. Около 1220 г. се върнал в Нишапур, където намерил смъртта си по време на монголското нашествие.




Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
21.01.2014 г. 14:34
Етикети:
премиераИК Жанет 45
Фарид ад дин Аттар
изложба на илюстрации
Петер Сис
Птичият събор
Посетено:
1111
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/18444-premiera-na-ptichiyat-sabor-ot-peter-sis-i-izlozhba-na-ilyustratsiite